Кожен день ми маємо використовувати для підготовки до післявоєнного відновлення України

В Україні розпочинається підготовка до відновлення міст, громад та інфраструктури, зруйнованих російськими окупантами, заявив президент Володимир Зеленський на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади, повідомила його пресслужба.

“Кожен день, поки вся країна бореться проти російських загарбників, ми як центральна та місцева влада з нашими друзями й партнерами повинні витрачати на підготовку до післявоєнного відновлення нашої держави”, – наголосив Зеленський.

“Лише попередня оцінка втрат України від цієї війни сягає на сьогодні 600 мільярдів доларів. Зруйновано або пошкоджено понад 32 мільйони квадратних метрів житлової площі, понад 1500 освітніх об’єктів, понад 350 об’єктів медичної сфери. Колосальних збитків зазнали економічні суб’єкти – знищено сотні підприємств. Знищено або пошкоджено близько 2,5 тисяч кілометрів доріг і майже 300 мостів. І це не просто цифри статистики. Це Маріуполь, це Волноваха, це Охтирка, це Чернігів, це Бородянка й десятки-десятки наших міст, містечок, селищ”, – сказав президент.

За його словами, через бойові дії понад 11,5 мільйона громадян України залишили свої будинки, з них близько 5 мільйонів виїхали за кордон. І 95% переселенців уже хочуть повернутись додому. Тому є потреба у підготовці плану відновлення комфортної європейської України.

Глава держави поінформував, що наразі отримав згоду від Великої Британії, Данії, Японії, Італії та ще кількох держав приєднатися до відновлення постраждалих територій України.

До участі в засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад були запрошені: Президент Національної ради Федеральних зборів Швейцарії Ірен Келін, Президент Сенату Румунії Флорін Кицу, Голова Собранія Республіки Північна Македонія Талат Джафері, які прибули до нашої країни. Вони висловили захоплення мужністю Президента Володимира Зеленського та українського народу й запевнили у всебічній підтримці України, зокрема щодо питань відновлення після війни, зазначається в повідомленні.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що за дорученням президента уряд готує План оновлення країни.

За словами Шмигаля, уряд виділив 1,4 млрд грн на відновлення критичної інфраструктури у п’яти областях. Триває відновлення та розчищення доріг, відновлення електропостачання, розмінування територій – знешкоджено понад 85 тисяч вибухонебезпечних предметів, зазначив він.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.