Нардеп "Слуги народу" пропонує посилити відповідальність за продаж гуманітарної допомоги – законопроєкт

Народний депутат фракції “Слуга народу” Анастасія Ляшенко пропонує посилити відповідальність за незаконний продаж гуманітарної допомоги.

Відповідний законопроєкт №7321 про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення зареєстровано у Верховній Раді в середу, 27 квітня.

Документ передбачає зменшення розміру завданих збитків для настання кримінальної відповідальності згідно зі статтею 201-1 Кримінального кодексу.

Так, у разі ухвалення цього законопроєкту, скоєними у значному розмірі зможуть вважатися дії, якщо загальна вартість гуманітарної допомоги або благодійних пожертвувань у 80 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (згідно з чинною нормою КК, вартість має у 350 і більше разів перевищувати НМДГ), у великому розмірі – якщо загальна вартість товарів чи допомоги у 350 і більше разів перевищує НМДГ (зараз – у 1000 і більше разів), в особливо великому розмірі – якщо загальна вартість товарів чи допомоги у 1000 та більше разів перевищує НМДГ (зараз – у 3000 разів і більше).

Водночас авторка законодавчої ініціативи пропонує доповнити Кодекс України про адмінправопорушення новою статтею 166-28, якою встановити відповідальність за продаж товарів гуманітарної допомоги. Такі дії можуть спричинити накладення штрафу від 800 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (13600-17000 грн). У разі повторення порушення протягом року розмір штрафу зможе становити від 1000 до 2000 НМДГ (17000–34000 грн).

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.