Україна має потенціал для зростання експорту до Великої Британії курятини, горіхів, меду та ягід – УКАБ

Скасування Великою Британією всіх мит і квот на продукцію з України для її підтримки в умовах військового вторгнення РФ може допомогти українським аграріям наростити присутність на британських ринках м’яса птиці, волоських горіхів, меду, журавлини, лохини й гороху.

Відповідний перелік високомаржинальної агропродукції, яку Україна могла би постачати до Великої Британії в той час, коли експорт її традиційної сільгоспсировини заблокувала країна-агресор РФ, оприлюднено на сайті асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ).

Уточнюється, що за результатами 2021 року з України до Великої Британії було експортовано продукції АПК на $553 млн, зокрема олії (31% експортної виручки), ріпаку (28%) та кукурудзи (24%). Проте постачання традиційних сільгоспкультур у 2022 році утруднене через морську блокаду України російськими військовими кораблями, внаслідок чого країна потенційно може наростити експорт низки інших сільгосппродуктів автотранспортом.

Українські аграрії, зокрема, можуть зосередити експортні зусилля на постачанні до Великої Британії м’яса птиці. Обсяг його експорту 2021 року – 2,6 тис. тонн. Частка України в імпорті Великою Британією – 1%. Основні конкуренти: Нідерланди, Польща та Бельгія.

Перспективний також експорт волоських горіхів без шкаралупи. Обсяг їх експорту 2021 року – 0,7 тис. тонн. Частка України в імпорті Великої Британії – 6%. Основні конкуренти – США, Німеччина, Китай.

За даними УКАБ, українські аграрії можуть наростити експорт до Великої Британії меду (2021 року поставлено 0,8 тис. тонн). Частка України в імпорті Великою Британією – 1%. Основні конкуренти – Китай, Польща, Мексика.

Перспективний також експорт журавлини та лохини (постачання у 2021 році – 0,2 тис. тонн). Частка України в імпорті Великою Британією – 0,3%. Основні конкуренти – Іспанія, Перу, Чилі.

Україна у 2021 році експортувала до Великої Британії 4,9 тис. тонн гороху, що становило 12% британського ринку в 2021 році. При цьому основним конкурентом України на цьому ринку є Росія, що з урахуванням запроваджених проти неї економічних санкцій додає переваги українським постачальникам.

“Зараз сильно завантажені залізниця та морські порти сусідніх країн через експорт зернових культур, обсяги яких у нас найбільші. Тому для збільшення експортної виручки варто зосередитися на експорті товарів, які мають більшу ціну при меншій вазі, та здійснювати експорт автомобільним транспортом”, – наводить УКАБ перспективну експортну модель від свого аналітика Світлани Литвин.

Як повідомлялося, уряд Великої Британії 26 квітня обнулив усі мита для товарів з України, щоб забезпечити економічну підтримку України в умовах війни з РФ.

Зазначається, що “скасовано тарифи на основні товари українського експорту, зокрема ячмінь, мед, консервовані помідори та птицю”.

Крім цього, Велика Британія оголосила про заборону експорту продукції та технологій, які Росія може використати для репресій проти народу України. Цільові продукти можуть включати обладнання для перехоплення та моніторингу.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.