До 2050 року населення України може скоротитися до 35 млн — ООН

ООН заявила, що Україна є одним із лідерів за темпами скорочення населення. Ймовірно, до 2050 року кількість українців зменшиться до 35 мільйонів.

Як повідомляють Вчасні Новини, про це йдеться в аналітичній довідці ООН “Демографічні процеси”.

Причини зменшення населення. Причинами демографічної кризи в Україні ООН називає низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійне зростання масштабів міграції. Також скорочення кількості населення посилюється через недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру та догляд за дітьми.

На думку експертів ООН, поширеність поведінки з високим ступенем ризику та неінфекційні хвороби також є вагомими причинами одного з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків. Зазначається, що близько третини українців помирають у віці до 65 років, хоча понад половині цих смертей можна запобігти.

Темпи старіння. В ООН констатують, що населення України є одним із тих, яке найшвидше старішає в Європі, що є прямим наслідком зниження рівня народжуваності. Більш як п’ята частина українців старша за 60 років, і ця частка, за прогнозами експертів, зросте до 36% до 2050 року. Жінки становлять близько двох третин населення віком понад 65 років і майже 3/4 населення віком понад 80 років, і вони стикаються з підвищеним ризиком вразливості та бідності.

Трудова міграція. Крім того, за приблизними підрахунками ООН, на сьогодні за межами країни постійно перебувають близько 3 мільйонів українських працівників. Їхня чисельність, ймовірно, й надалі зростатиме. Зазначається, що міграційний відтік зумовлений високим рівнем бідності та труднощами з пошуком роботи з гідною оплатою, які підсилюються політичними, соціальними та безпековими факторами.

В ООН радять здійснити наступні кроки:

  • впровадити недискримінаційну політику для забезпечення інклюзивності та надання молоді, людям похилого віку, вразливим і маргіналізованим верствам населення можливості працювати, отримуючи необхідну допомогу, послуги та соціальний захист.
  • для посилення ґендерної рівності, сприяння кращому балансу між роботою та особистим життям, а відтак збільшення рівня участі жінок на ринку праці, впровадити стратегії, що враховують ґендерні аспекти.
  • для створення належних умов для сімей, за яких вони можуть мати бажану кількість дітей, передбачити доступні можливості догляду за дітьми та літніми людьми, гнучкі схеми роботи та більш рівні умови надання батьківської відпустки.
  • уряд повинен продовжувати реформу фінансування системи охорони здоров’я та забезпечити профілактику неінфекційних захворювань через заохочення до здорового способу життя та вдосконалення системи надання покращеного первинного та профілактичного медобслуговування тощо.
  • розробити стратегію для ефективного сповільнення та зменшення зовнішньої міграції на основі ґендерно чутливого підходу, а також стимулювати іноземних працівників шукати роботу в Україні.
  • зменшити високу частку неофіційної та незадекларованої роботи та реалізовувати довгострокову політику економічного зростання, орієнтовану на стабільне створення робочих місць тощо.

Варто нагадати, що останній перепис населення в Україні проводився у 2001 році. Тоді загальна кількість населення держави становила 48 мільйонів 457 тисяч осіб.

За даними Державної служби статистики, за січень-серпень 2021 року населення України скоротилось на 245,9 тисячі людей. Загалом наявне населення країни станом на 1 вересня становило понад 41,3 мільйона людей.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.