Фермери зможуть отримати насіння основних культур безплатно

Через війну та несприятливі погодні умови українські фермери зазнають великих збитків і їм доводиться скорочувати посівні площі, зменшувати виробництво.

Відповідно, більшість господарств можуть просто закритися, а це може вдарити як по самим фермерам, так і по економіці та суспільству загалом.

Про найскладніші питання говорили представники Мінагрополітики, грантових програм для аграріїв, фінансових установ та банківського сектору та міжнародних організацій на Другому Всеукраїнському фермерському форумі «Де фермеру взяти гроші?».

На заході були представлені програми підтримки та шляхи їх реалізації. Крім того, вже зараз складаються плани на проведення весняних польових робіт на 2023 рік, які міститимуть різні інструменти для підтримки аграріїв. Саме від цього буде залежати майбутній урожай.

Наразі уряд та Мінагрополітики реалізовують ряд заходів в забезпеченні сільгоспвиробників необхідними коштами та виробничими ресурсами.

«Це гранти для фермерів, які обробляє до 120 га землі або тримає до 100 корів. Програму реалізовує Мінагрополітики спільно з ЄС. В її рамках було виділено майже 1.5 млрд гривень. Безпосередньо держава виділила 100 млн гривень», – сказав перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Продовження цієї програми та збільшення фінансування на наступний рік вже обговорюють з міжнародними партнерами. Крім того, в бюджеті на 2023 рік закладені 16 млрд гривень для продовження пільгової кредитної програми «5-7-9».

Заступник Міністра також озвучив підтримку аграріїв ресурсами для виробництва. Зокрема, закінчується видача рукавів для тимчасового зберігання зерна та планується розподіл насіння основних культур як гуманітарної допомоги фермерам через Державний аграрний реєстр

«Звернулися з запитами і є попередні підтвердження щодо надання Україні насіння основних культур як гуманітарної допомоги фермерами. Допомогу планується роздати до проведення весняних польових робіт», – додав Висоцький.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.