Петиція про скасування військового обліку для більшості жінок набрала понад 28 тисяч голосів за 4 дні

Петицію 23 грудня зареєстрували на сайті Офісу президента.

Її авторка Яна Рашевченко називає наказ Міноборони «знущанням з жінок» та вважає, що на військовому обліку мають бути лише представниці тих професій, які були затверджені постановою уряду №711, яка датована ще 1994 роком. Там є лише декілька категорій професій, серед яких медики, картографи, механіки тощо.

«Начебто змінився лише перелік, але згідно з ним майже всі жінки нашої держави повинні бути військовозобов’язаними. Це неподобство! Жодного суспільного обговорення. Жодних підготовчих заходів. Жодного перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації», — йдеться у петиції.

Про що йдеться?

Міністерство оборони 11 жовтня видало наказ, який набув чинності 17 грудня. Ним затвердили перелік спеціальностей та/або професій, які є спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Представниці цих сфер беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

У переліку наразі є багато поширених професій, зокрема лікарі, програмісти, юристи та водії. Проте там можна знайти й, здавалося б, доволі далекі від військової сфери професії — фотографів, бібліотекарів та навіть фахівців у галузі страхування. Повний перелік професій можна побачити тут.

Водночас у Раді кажуть, що його все ж переглянуть «в бік зменшення та здорового глузду», бо там є професії, «які дійсно не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням».

Що означає військовий облік?

Військовий облік не означає, що людину забирають до армії. Він необхідний, щоб розуміти, кого і де можливо залучити до оборони держави у разі такої необхідності.

Про це наголошує й заступниця міністра оборони Ганна Маляр: «Ніхто не забиратиме жінок до армії. Це не мобілізація та не військовий призов. Йдеться лише про оновлення системи військового обліку».

Маляр зазначає, що в Україні завжди були професії, представниць яких брали на військовий облік: «Але професії зникають, і законодавство також потребує оновлення».

Стати на військовий облік є обов’язком для представниць перелічених професій, якщо вони підходять за станом здоров’я та віком (від 18 до 60 років).

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.