Президент Польщі ветував законопроєкт, який міг заблокувати найбільший непідконтрольний владі телеканал

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Законопроєкт передбачав посилення правил в питанні іноземної власності для ЗМІ у Польщі. Зокрема, влада Польщі змогла б не надавати ліцензії на здійснення діяльності медіа, у власності яких є не більш як 49% капіталу з-за меж країн Європейської економічної зони (це всі країни-члени ЄС і Європейської асоціації вільної торгівлі, за винятком Швейцарії).

Цей законопроєкт «став болючим місцем у відносинах із Вашингтоном, одним із найближчих союзників Варшави», пише «Радіо Свобода».

Дуда заявив, що поділяє занепокоєння деяких громадян і суперечок у цьому питанні не потрібно. Документ направили до польського парламенту для повторного розгляду.

Як пише «Радіо Свобода», правління TVN Grupa Discovery назвало голосування польського парламенту «безпрецедентною атакою» на вільні ЗМІ у Польщі. У компанії, яка володіє телеканалом, сказали, що законопроєкт «має насторожити будь-яке підприємництво, яке інвестує у Польщу».

Що передувало?

Парламент Польщі 11 серпня попередньо проголосував за поправки про обмеження медіавласності до закону про телерадіомовлення, відомі також як lex TVN. 17 грудня парламент остаточно схвалив законопроєкт і відправив на підписання президенту.

Польська влада офіційно стверджувала, що поправки спрямовані на боротьбу з можливою експансією Китаю, арабських країн та Росії на медіаринок Польщі. 

Натомість критики — опозиція, США та ЄС — вважають, що законопроєкт спрямований на посилення контролю над ЗМІ в Польщі.

Розмовна назва поправок — lex TVN — не є випадковою. TVN є одним із небагатьох мовників у Польщі, які не контролюються владою, і є одним із найпопулярніших каналів країни. Після набуття поправками чинності TVN не зміг би працювати в Польщі, бо США не входять до Європейської економічної зони.

Саме тому законопроєкт викликав критику Вашингтона. Держдепартамент США заявив, що законопроєкт суттєво послабить польське медіасередовище, і закликав Варшаву поважати американські інвестиції в польську економіку.

У TVN заявили, що «рішуче й послідовно» захищатиме свій бізнес, і наголосили, що поправки спрямовані конкретно проти мовника. Під стінами Сейму і в понад 100 польських містах відбулися акції протесту під гаслом «Вільні ЗМІ — вільні люди».

Крім того, у 2015 році після приходу до влади партії «Право і Справедливість» вона вже ухвалила рішення про підпорядкування суспільного мовлення TVP міністру фінансів — іншими словами, узалежнила керівництво мовлення від дій влади. 

Наприкінці 2020 року партія також оголосила про плани ввести податок на рекламні збори ЗМІ, що викликало протести останніх.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.