Відтепер учнів не можна залучати до прибирання класів

У січні 2021 року набув чинності новий санітарний регламент, у якому вказується, що учнів 5-11(12) класів не зможуть залучати до «самообслуговування».

Про це йдеться у роз’ясненні Державної служби якості освіти щодо особливостей організації освітнього простору в школах, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Новий санітарний регламент, що набув чинності у січні 2021 року, дозволяє залучати учнів 5–11(12) класів лише до поливу рослин та вологого прибирання поверхонь, проте не передбачає залучення школярів для миття підлоги та вікон, а також використання ними мийних та дезінфікувальних засобів.

«Старий регламент передбачав також, що учні можуть самостійно прибирати класи, кабінети і лабораторії, і називав це «самообслуговуванням», – зазначають в Держслужбі.

Термін «самообслуговування» у документі все ж таки присутній, але означає тільки прибирання за собою сміття та тримання свого робочого місця у чистоті.

«Дозволяє Санітарний регламент залучати учнів 5–11(12) класів лише до поливу рослин та вологого прибирання поверхонь (без миття підлоги та вікон і використання мийних та дезінфікувальних засобів). Відбуватись це має за участі вчителів або медичних працівників, а тривалість самообслуговування не має перевищувати 1 години на тиждень», – йдеться у роз’ясненні Державної служби якості освіти.

У Держслужбі додали, що відтепер під час інституційних аудитів шкіл відбуватиметься вивчення освітнього середовища школи з огляду на його відповідність вимогам нового Санітарного регламенту.

Тож педагогічні колективи мають врахувати зміни, здійснюючи самооцінювання освітнього та управлінського процесів у школі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.