Депутати пропонують обмежувати або позбавляти волі терміном до п'яти років за використання символіки підтримки нападу Росії на Україну

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді запровадити кримінальну відповідальність за використання символіки підтримки нападу Російської Федерації на територію України.

Відповідний законопроєкт №7220 про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів зареєстровано у парламенті 28 березня.

“З огляду на те, що сучасний режим Росії та повномасштабна військова агресія проти України мають багато тоталітарних ознак, вважаємо критично важливим заборонити будь-яке використання та пропаганду символіки підтримки військової агресії Російської Федерації проти України”, – наголошується в пояснювальній записці.

Згідно із законопроєктом, така символіка містить прапори, символи, зображення, атрибутику, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, в яких зображується символіка, що розміщується на військовій техніці Російської Федерації під час військової агресії проти України.

Так, військову техніку окупанта на території України було позначено літерами Z, V та O, а з 3 березня акаунти міністерства оборони РФ почали використовувати в соцмережах стилізації та графічні інтерпретації літер Z та V у комунікаціях з військової агресії Росії проти України, а згодом символіка початку поширюватись у пропагандистських матеріалах, мітингах та інших публічних заходах.

Законопроєкт пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України та встановити кримінальну відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий термін (з конфіскацією майна чи без) за виготовлення, розповсюдження, а також публічне використання символіки підтримки військової агресії РФ проти України.

Водночас автори законодавчої ініціативи вважають, що заборона виготовлення даної символіки не повинна поширюватися, якщо вона надалі використовуватиметься в експозиціях музеїв, тематичних виставках, Музейному фонді України, а також у бібліотечних фондах на різних носіях інформації, у процесі наукової діяльності, зокрема під час наукових досліджень, на оригіналах бойових прапорів, при реконструкції історичних подій, у приватних колекціях та архівних зібраннях.

Крім того, заборона зможе не поширюватися на випадки використання цієї символіки у матеріалах наукового, освітнього та навчального характеру та витворах мистецтва за умови, що це не призводить до пропаганди військової агресії Росії проти України.

Серед співавторів законопроєкту, зокрема Ярослав Железняк, Олександр Бакумов, Юлія Клименко, Софія Федина, Інна Совсун, Василь Мокан, Роман Лозинський.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.