ЄС і США створять стратегічний Діалог щодо Росії

Європейський Союз і США розпочинають стратегічний діалог щодо Росії для вироблення спільних дій у нових умовах, що склалися після 24 лютого, коли Росія напала на Україну.

Як повідомив у вівторок у Брюсселі журналістам на умовах анонімності високопоставлений європейський чиновник, офіційно Діалог ЄС-США розпочнеться у середу. “Це демонструє, як ЄС і США працюють пліч-о-пліч у зв’язку з російською агресією проти України”, – пояснив він.

Високопосадовець нагадав, що ідея створення такого діалогу виникла ще в червні минулого року, щоб “аналізувати та знаходити консенсус із різних питань, які ставить перед нами Росія”. “Але зараз інший час. Після 24 лютого ми повністю перебуваємо в новій ері, й цей діалог також набув нового значення. Доки російська агресія в Україні триватиме, ми ставимо перед собою три чіткі цілі: ми просимо припинити вогонь та насильство, відкрити гуманітарні коридори, просимо, щоб Путін вивів свої війська з України, і просимо Росію визнати незалежність і суверенітет України в її міжнародно визнаних кордонах. Це наша мета. Для її досягнення ми працюємо над санкціями, над ізоляцією Росії в міжнародній спільноті та над покращенням стійкості української армії та української спільноти. Над цими трьома діями ми працюємо пліч-о-пліч зі США”, – деталізував він.

За словами чиновника, ЄС і США разом працюють над санкціями, консультуються, ухвалюють рішення – і сам ЄС, і США. Санкції затверджуються після серйозних консультацій для досягнення однакової мети. Те саме стосується покращення стійкості наших українських друзів. Те саме стосується співпраці з цих питань із нашою міжнародною спільнотою – ізолювати, показати Путіну, що те, що він робить в Україні, засуджує широка міжнародна спільнота. Це те, про що ми говоритимемо в рамках цього діалогу. Цей діалог і для щоденного, і для стратегічного огляду відносин США та ЄС щодо Росії. Майбутнє буде іншим, ніж минуле, – це цілком очевидно після цього вторгнення, і цей діалог буде присвячений тому, яким буде це майбутнє, і як ми, ЄС, реагуватимемо на нього”, – деталізував співрозмовник.

Він також повідомив, що для функціонування цього діалогу буде встановлено постійну платформу. “Нам потрібна платформа, в рамках якої в нас буде діалог для того, щоб порівнювати наші нотатки й вирішувати разом політику стосовно Росії. Водночас важливо думати про довгострокову перспективу. Цією платформою ми встановимо межі для стратегічного діалогу на майбутнє”, – додав європейський чиновник.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.