Байден вперше виступив перед Конгресом: про що йшлося

Сьогодні, 29 квітня, виповнюється 100 днів з моменту, як Джо Байден приступив до роботи в Білому домі в якості глави держави

Подробиці. Президент США Джо Байден вперше виступив перед членами обох палат Конгресу.

У своїй промові він окреслив основні напрямки політики адміністрації, зокрема, підвищення податків для багатих і боротьбу з системним расизмом та рівнем насильства із застосуванням вогнепальної зброї в США. Байден також торкнувся теми боротьби з коронавірусом, внутрішньополітичних проблем і питання світової політики.

Зовнішня політика

Байден наголосив на готовності до співпраці США і Росії, незважаючи на наявні між ними гострі розбіжності. Проте зазначив, що Вашингтон буде реагувати на ті кроки Москви, які вважатиме недружніми.

«Що стосується Росії, я дуже ясно дав зрозуміти президенту Путіну, що, хоча ми не прагнемо до ескалації, їх дії матимуть наслідки. Я прямо і пропорційно відреагував на втручання Росії в наші вибори й кібератаки на наш уряд і бізнес. Але ми також можемо співпрацювати, коли це в наших спільних інтересах, як ми вчинили при продовженні договору СНО-3 з ядерних озброєнь, і як ми працюємо над вирішенням кліматичної кризи», – заявив Байден.

Президент підкреслив, що США мають намір підтримувати потужну військову присутність в водах Азіатсько-Тихоокеанського регіону, але не шукають конфлікту з Китаєм. Американська адміністрація вважає, що Сполучені Штати перебувають у стані конкуренції з Китаєм та іншими країнами за перемогу в XXI столітті.

Вашингтон має намір тісно взаємодіяти з союзниками в питанні протидії загрозам, пов’язаним з ядерними програмами КНДР і Ірану.

Байден також підкреслив, що військова кампанія США в Афганістані не повинна була перетворюватися в розтягнулося на кілька поколінь національне будівництво.

Соціальний порядок і боротьба з пандемією

Байден представив свій план розвитку інфраструктури та створення нових робочих місць, обсяг якого становить $ 2,2 трлн. Пакет заходів спрямований на підтримку робітничого класу країни.

«Реалізація цієї ініціативи «створить мільйони робочих місць і забезпечить економічне зростання в розмірі трильйонів доларів на роки вперед», – сказав Байден.

Окрім того, він пообіцяв підвищити мінімальну заробітну плату, закликав до зниження вартості рецептурних ліків для американців, а також заявив про намір підвищити податки для 1% найбагатших американців, що заробляють понад $400 тис. на рік.

Зброя і расизм

Президент зазначив, що дії адміністрації будуть спрямовані на боротьбу з поширенням саморобної зброї, на заборону купівлі-продажу штурмової вогнепальної зброї, а також на магазини великої місткості.

Байден висловив упевненість в тому, що США під силу викорінити проблему системного расизму в американському суспільстві. Він зазначив, що приводом до змін в країні стало вбивство афроамериканця Джорджа Флойда і недавнє звинувачення поліцейського, якого суд присяжних визнав винним у його загибелі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.