Європарламент прийняв резолюцію з «пекельними» санкціями проти РФ: деталі

Європарламент прийняв резолюцію, яка передбачає виключення країни зі SWIFT, припинення імпорту нафти й гази, заморожування всіх європейських активів близьких до російської влади олігархів та їхніх сімей.

Подробиці. Заходи проти Росії будуть введені у разі відкритого збройного вторгнення РФ на територію України.

Документ схвалили 548 євродепутатів, проти проголосували – 25, утрималися – 113.

У резолюції йдеться про Росію, посилення її військової присутності на кордоні з Україною, переслідуванні опозиційного політика Олексія Навального та дипломатичний скандал у зв’язку з вибухом складу зброї в Чехії.

У документі зазначено, що якщо в майбутньому «зосередження військ переросте у вторгнення Російської Федерації на територію України, Євросоюз повинен чітко позначити, що ціна такого порушення норм міжнародного права буде дуже висока».

«У таких обставинах імпорт нафти та газу з Росії в Євросоюз буде негайно припинено, а Росія буде відключена від системи платежів SWIFT. Усі європейські активи олігархів і членів їх сімей, пов’язаних з російською владою, будуть заморожені, а їх візи скасовані», – йдеться в документі.

Європарламент закликав Росію вивести війська з Донбасу і повернути Україні контроль над окупованим Кримом, гарантувати свободу судноплавства до портів Азовського моря через Керченську протоку і виконувати положення Мінських угод.

У документі містяться також вимоги негайно звільнити політика Олексія Навального і всіх затриманих під час протестів осіб і провести розслідування його отруєння. У зв’язку з дипломатичним скандалом після заяв про можливу причетність співробітників ГРУ до вибухів на складі зброї в чеській Врбетіце в 2014 році парламентарі закликали держави – члени ЄС приступити до спільної висилки російських дипломатів.

Європарламент наполягає і на зменшенні залежності країн Євросоюзу від російських енергоресурсів. Тому закликає зупинити будівництво газопроводу «Північний потік-2», що йде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря в обхід Прибалтики і Польщі, і «спірних атомних електростанцій» «Росатома».

Резолюція Європарламенту є рекомендацією для країн Євросоюзу і не обов’язкова до виконання.

Нагадаємо. Спецпредставник президента Росії з питань міжнародного співробітництва в області інформаційної безпеки Андрій Крутских пригрозив «відповідною реакцією» на спроби відключити Росію від SWIFT. Він вважає, що цього не станеться.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.