МОН оновило правила вступу до закладів освіти дітей з ОРДЛО та Криму

Для організації вступної кампанії до закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти через освітні центри «Донбас- Україна» та «Крим-Україна» затверджено новий Порядок прийому осіб з ТОТ.

Про це йдеться на сайті Міністерства освіти і науки, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Відповідний наказ Міністерства освіти і науки України від 1 березня 2021 року  № 271 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 квітня 2021 року за № 505/36127. Документ набуде чинності після оприлюднення в «Офіційному віснику України».

Зазначається, що нові правила дозволять дітям з окупованих території проходити річне оцінювання та ДПА, отримувати документи про освіту, вступати до закладів освіти за результатами ЗНО, подавати до 5 заяв на різні спеціальності через один освітній центр.

Організацію роботи зі вступниками зазначеної категорії здійснюють освітні центри «Крим-Україна» (для заявників з Криму) та освітні центри «Донбас-Україна» (для заявників з ОРДЛО або території населених пунктів на лінії зіткнення).

Освітні центри будуть працювати з 7 червня до 24 вересня 2021 року.

«Особи з ТОТ мають право вступати для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти та для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра на основі базової середньої або повної загальної середньої освіти. Також вступники можуть подавати документи на місця, що фінансуються за кошти державного бюджету або за кошти фізичних та юридичних осіб», – йдеться в повідомленні.

Вступ для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань) за кошти державного бюджету здійснюється в два етапи:

  • документи від заявника приймаються до 12:00 години 20 липня, вступні іспити проводяться до 20 липня, рейтинговий список вступників оприлюднюється не пізніше 12:00 години 20 липня, а зарахування проводиться не пізніше 15:00 години 23 липня;
  • документи від заявника приймаються до 12:00 години 20 вересня, вступні іспити проводяться до 21 вересня, рейтинговий список вступників оприлюднюється не пізніше 12:00 години 22 вересня, а зарахування проводиться не пізніше 15:00 години 24 вересня.

Вступ для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра на основі базової середньої освіти за кошти державного бюджету здійснюється в два етапи:

  • документи від заявника приймаються до 18:00 години 13 липня, вступні іспити проводяться до 24 липня, рейтинговий список вступників оприлюднюється не пізніше 12:00 години 27 липня, а зарахування проводиться не пізніше 18:00 години 31 липня;
  • документи від заявника приймаються до 12:00 години 20 вересня, вступні іспити проводяться до 21 вересня, рейтинговий список вступників оприлюднюється не пізніше 12:00 години 22 вересня, а зарахування проводиться не пізніше 15:00 години 24 вересня.

Вступу для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра на основі повної загальної середньої освіти за кошти державного бюджету здійснюється в два етапи:

  • документи від заявника приймаються до 18:00 години 26 липня, вступні іспити проводяться до 2 серпня включно, рейтинговий список вступників оприлюднюється не пізніше 12:00 години 5 серпня, а зарахування проводиться не пізніше 12:00 години 7 серпня;
  • документи від заявника приймаються до 12:00 години 20 вересня, вступні іспити проводяться до 21 вересня, рейтинговий список вступників оприлюднюється не пізніше 12:00 години 22 вересня, а зарахування проводиться не пізніше 15:00 години 24 вересня.

Заявник, який не проходить у освітньому центрі річне оцінювання та державну підсумкову атестацію, подає до закладу вищої/фахової передвищої освіти документ про базову середню або повну загальну середню освіту державного зразка, складає вступні іспити з предметів, визначених Правилами прийому закладу вищої або фахової передвищої освіти.

Зарахування заявників на основі базової середньої освіти або повної загальної середньої освіти на місця державного замовлення відбувається в межах установлених квот (Квота 2) за конкурсом відповідно до конкурсного бала заявника у строки, встановлені Умовами прийому.

Зарахування заявників здійснюється:

  • на денну форму здобуття освіти на основі повної загальної середньої освіти для здобуття вищої освіти або на основі базової середньої освіти та повної загальної середньої освіти для здобуття фахової передвищої освіти за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 24 вересня;
  • на заочну форму здобуття освіти на основі базової середньої освіти або повної загальної середньої освіти за кошти державного бюджету – не пізніше 15 вересня;

Прийом заявників до закладів професійної (професійно-технічної) освіти здійснюється відповідно до правил прийому закладу професійної (професійно-технічної) освіти, які розроблено відповідно до Типових правил прийому до професійно-технічних навчальних закладів України.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.