Знак солідарності з Чехією: Угорщина не висилатиме дипломатів РФ

Угорщина буде єдиною з держав «Вишеградської четвірки», яка не висилатиме дипломатів РФ на знак солідарності з Чехією.

Про це повідомляє Euractiv із посиланням на заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, передає Укрінформ.

Подробиці. Угорщина вирішила не висилати дипломатів Росії.

«Ми висловили солідарність, утім наразі не плануємо жодних інших кроків», – сказав Сійярто.

Нагадаємо. Чехія заявила, що може вислати з Праги «приблизно 60» співробітників російського посольства, якщо Росія до 13:00 22 квітня не ухвалить рішення про повернення в Москву оголошених персонами нон грата співробітників чеського дипломатичного представництва.

Крім того, Сенат (верхня палата парламенту) Чехії визнав вибухи у Врбетіце в 2014 році актом державного тероризму проти однієї держави-члена Європейського союзу, а отже і проти всього ЄС. За даними чеської влади, до вибухів причетні російські спецслужби. Тож Сенат Чехії хоче розірвати договір про дружбу з Росією: резолюцію підтримали 67 з 72 присутніх на засіданні членів Сенату.

Польща та Словаччина, які разом із Чехією та Угорщиною входять до країн «Вишеградської четвірки» (V4), оголосили про видворення співробітників російських дипмісій.

Відомо також, що глава угорського уряду Віктор Орбан не погодився з більш жорсткою щодо Москви версією заяви «Вишеградської четвірки» (V4). У підсумку був затверджений її м’якший варіант. Первинний варіант декларації, розроблений Польщею, містив вимогу скасування проєкту газопроводу «Північний потік-2» і висловлював рішучу підтримку Україні та Білорусі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.