ВМС США влітку почнуть випробування автономного безлюдного підводного човна

США цього літа почнуть випробування першого дослідного зразка автономного безлюдного підводного апарату (АНПА) Orca, що розробляється корпорацією Boeing, випливає з даних Командування військово-морських систем американських ВМС.

Планується, що в ході перших ходових випробувань 26-метровий 80-тонний безпілотний підводний човен пройде тест на постановку мін.

Його модульна середня секція має вантажопідйомність вісім тонн, яку можна конфігурувати для перевезення різного корисного навантаження відповідно до поставлених завдань. Зокрема, підводний апарат може бути задіяний у встановленні підводних мін, оснащуватися гідролокатором із синтетичною апертурою для картографування дна океану, виконувати завдання підводної розвідки, радіоелектронної боротьби та тралення мін.

Крім того, планується, що в майбутньому дизель-електричний підводний апарат, здатний розвивати швидкість до 15 км на годину під водою та діяти на глибині 3,3 тис. метрів, буде здатний запускати крилаті ракети та безпілотні літальні апарати, а також полювати на підводні човни супротивника із використанням бортового торпедного озброєння.

У зв’язку з великими розмірами апаратів, вони вирушатимуть для виконання завдань із військово-морських баз, а не транспортуватимуться підводними човнами.

Ще у червні 2019 року в рамках контракту з корпорацією Boeing Пентагон замовив створення п’яти таких автономних безлюдних підводних апаратів. Передбачається, що вони надійдуть до складу ВМС США за п’ять років.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.