Кулеба: рішення про вторгнення в Україну лежить у Кремлі «на столі»

Якщо розглядати всі дії Росії комплексно і зібрати всі елементи разом, то ситуація виглядає дуже похмуро.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю латиському порталу новин «Delfi», опублікованому посольством України в Латвії.

Кулеба закликав дивитися на картину в широкому контексті, щоб зрозуміти логіку того, що відбувається. Він звернув увагу на потужну російську військову присутність вздовж українського кордону.

“Ми поки не бачимо, щоб вони формували ударні групи, але є велика кількість російських солдатів на кордоні, на окупованих територіях Донбасу і Криму, і багато військової техніки, яка не призначена для оборони. Наприклад, серед техніки ми бачимо ракетні комплекси та обладнання для блокування радіозв’язку”, – підкреслив Кулеба.

Глава української дипломатії нагадав і про блокування ТКГ, відмову Росії проводити саміт Нормандського формату чи міністерську зустріч, а також той факт, що роботі спостерігачів ОБСЄ перешкоджають на непідконтрольній території.

“Росія не поважає ОБСЄ і не хоче, щоб місія могла працювати на всій території Донбасу”, – акцентував Кулеба.

Наступними елементами, на думку міністра, є ситуація в Білорусі, яка стає джерелом нестабільності й загрози для сусідів, а також газова криза, тиск Росії на енергоринок і зусилля щодо завершення сертифікації газопроводу «Північний потік-2».

“Всі ці компоненти потрібно розглядати комплексно. Коли все зібрати разом, ситуація виглядає дуже похмуро”, – підсумував глава МЗС.

Також, на переконання глави української дипломатії, Росія розглядає вторгнення у якості однієї з альтернатив. І хоча немає свідчень, що рішення про її реалізацію вже ухвалене в Москві, але, на думку Кулеби, такий варіант перебуває «на столі».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.