Довідка ВПО: навіщо вона потрібна переселенцям?

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», довідка переселенця є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення переселенця і свідчить про місце його фактичного проживання на період обставин, внаслідок яких особа була змушена переміститися.

Разом з тим, незважаючи на усталену думку, отримання такої довідки є правом, а не обов’язком переселенців. Після виїзду з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, АР Крим можна проживати на підконтрольній уряду України території і без постановки на облік в якості ВПО. Однак в окремих випадках її отримання може бути не просто бажаним, а життєво необхідним.

Про це розповів «Юридичний порадник для переселенців».

Якими можуть бути такі випадки

1. Отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

2. Доступ до соціальних виплат, пенсії.

Зараз право переселенців на отримання пенсії і соціальних виплат (наприклад, допомоги при народженні дитини, допомоги на дітей одиноким матерям, допомоги малозабезпеченим сім’ям) прив’язані до довідки про взяття на облік ВПО. Громадяни пенсійного віку, особи з інвалідністю та інші особи, які мають право на отримання пенсій/соціальних виплат, відповідно до законодавства України, можуть отримати такі виплати тільки за місцем фактичного проживання, яке підтверджено «довідкою переселенця».

3. Відновлення/обмін паспорта громадянина України, вклеювання фотографії за місцем фактичного проживання.

Чинним законодавством передбачено, що відновлення, обмін паспорта громадянина України у вигляді «книги», вклеювання фотографії при досягненні 25 і 45-річного віку здійснюється за зареєстрованим місцем проживання особи. Виняток становлять внутрішньо переміщені особи, які можуть звертатися за отриманням відповідних послуг за місцем фактичного проживання, підтвердженим довідкою про взяття на облік ВПО. Відповідно, при відсутності такої довідки, в разі втрати паспорта, відновити його переселенцю можна буде тільки в одному з територіальних підрозділів Державної міграційної служби України тієї області, де він «прописаний». Такий варіант дуже незручний, якщо особа фактично проживає за межами Донецької або Луганської областей.

4. Забезпечення права на освіту, освітні пільги.

Взята на облік внутрішньо переміщена особа має право на продовження здобуття певного освітнього рівня (дошкільної, шкільної, середньо-спеціальної, вищої освіти). При цьому діти-переселенці, які навчаються на бюджетній формі навчання, можуть претендувати на отримання соціальної стипендії. Таке право передбачено, зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 № 1045.

5. Припинення трудових відносин і постановка на облік в центрі зайнятості в спрощеному порядку.

Відповідні гарантії для ВПО передбачені, зокрема, ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Так, переселенці, що не звільнилися з роботи (не припинили інший вид зайнятості), в разі неможливості продовження роботи (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання для отримання статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю та соціальних послуг на випадок безробіття можуть припинити трудові відносини, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява направлена ​​роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеного в нього такої заяви). У разі припинення прийому поштових відправлень на/з території адміністративно-територіальної одиниці, з якою здійснюється внутрішнє переміщення, така заява подається до відповідного центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи. При цьому на облік ВПО, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються при звичайній процедурі.

6. Участь в житлових програмах.

Переселенці, які офіційно взяті на облік і мають діючу довідку ВПО, можуть реалізувати своє право на житло шляхом участі в різних житлових програмах, наприклад, «Доступне житло», «Власний дім», «Кредит під 3%». Довідка також надає можливість стати на квартирний облік і оселитися в тимчасовому житлі.

7. Спрощений порядок отримання субсидії.

Особи, які офіційно зареєстровані як переселенці, мають право також оформляти субсидію за фактичним місцем проживання в спрощеному порядку, подаючи до органу соціального захисту населення лише заяву та декларацію встановленого зразка. Ніякі договори оренди житла, письмові дозволи від господаря квартири/будинку або довідки з місця проживання при цьому не потрібні.

8. Реалізація виборчого права.

Згідно з нещодавно прийнятим Виборчим кодексом України, переселенці можуть реалізувати своє право голосу на виборах Президента України, народних депутатів України, місцевих виборах і референдумах шляхом зміни виборчої адреси. Для цього їм потрібно не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу виборів або процесу референдуму надати в орган ведення Реєстру за фактичним місцем проживання заяву і копію довідки ВПО і в день виборів/референдуму прийти на виборчу дільницю з документом, що засвідчує особу – паспорт громадянина України.

9. Отримання гуманітарної та благодійної допомоги.

10. Інші випадки.

Про відмову від «довідки переселенця».

Слід пам’ятати, що переселенці можуть в будь-який час добровільно відмовитися від виданої раніше довідки про взяття на облік ВПО. Для цього достатньо звернутися з відповідною письмовою заявою до органу соціального захисту населення, який її видав. Після отримання такої заяви, відповідно до ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», дія довідки скасовується з внесенням відповідних відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб.

Зняття з обліку і скасування дії довідки автоматично призводить до втрати ВПО тих можливостей, про які йшла мова вище. Разом з тим, відмова від довідки не позбавляє переселенця права повторно звернутися за її отриманням у разі, якщо дія обставин, внаслідок яких особа була змушена переміститися, триває.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.