Експрезидентові Молдови Додону оголосили підозру у справі про розкрадання грошей на імпорті електроенергії з України

Про це експрезидент розповів журналістам 29 грудня після допиту в генпрокуратурі, цитує молдовське видання NewsMaker.

За даними прокуратури, на початку 2008 року керівництво підприємства Energocom, яке постачає до Молдови електроенергію, реалізувало злочинну схему. Вони необґрунтовано збільшили закупівельну ціну на електроенергію та привласнили різницю — близько 12 мільйонів доларів. 

Згідно з матеріалами слідства, з підприємством у змові були чиновники Національного агентства регулювання в енергетиці й міністерства економіки, яке тоді очолював Додон, та інші люди, зокрема, з-за кордону. Розслідування цієї справи відновили у вересні 2021 року. 

Додон не визнає свої вини. На його думку, ця справа — спроба відвернути увагу населення від невдоволення підвищенням цін та тарифів. «Це було 14 років тому, ви шукаєте самі не знаєте що», — сказав він.

Він додав, що не планує тікати, а готовий і надалі співпрацювати зі слідством, якщо це буде необхідно. Експрезидент уточнив, що він не єдиний підозрюваний, але інших фігурантів справи не назвав.

Ігор Додон був на посаді міністра економіки Молдови у 2006-2009 роках в урядах Василя Тарлєва та Зінаїди Гречаної. У 2016-2020 роках він був президентом Молдови, але на президентських виборах у 2020-му очільницею країни перемогла Мая Санду.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.