Після Різдва у світі скасували ще понад 5 тисяч авіарейсів на тлі поширення штаму «Омікрон»

Про це свідчать дані сервісу FlightAware, передає CNN.

Так, 27 грудня у світі скасували понад 2 800 авіарейсів (з них понад 1000 польотів стосувалися США), ще 11 тисяч — затримали. 28 грудня скасували ще 2 800 авіарейсів та затримали 8 тисяч польотів.

Напередодні Різдва та на саме свято вже скасовували понад 4 500 авіарейсів. Наступного дня після Різдва, 26 грудня, скасували ще 1 200 рейсів.

Через швидке поширення штаму «Омікрон» коронавірусну хворобу фіксують у членів екіпажів, тож авіаперевізникам бракує людей, щоби вчасно виконувати рейси.

Що за новий штам?

Штам, який наразі має назву B.1.1.529, або «Омікрон», вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та в Гонконгу — в мандрівника з Південної Африки. 

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується. Вважається, що новий штам заразніший за попередні.

Частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Тому науковці занепокоїлися, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19. Схоже, бустерні щеплення можуть стати ключем до захисту від зараження.

Наразі новий штам зафіксували у 106 країнах світу. У ВООЗ прогнозують, що найближчим часом «Омікрон» стане найпоширенішим варіантом у світі. Тож на різдвяно-новорічні свята людей просять утриматися від подорожей та масових заходів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.