Саакашвілі намагалися перевезти з госпіталю до тюрми, але йому стало зле. МЗС закликає ставитися до політика з повагою

Експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі хотіли перевезти з військового шпиталю, де політик перебуває на реабілітації після тривалого голодування, до тюрми. Однак йому стало зле. Міністерство закордонних справ закликає ставитися до громадянина України Саакашвілі з повагою і не допускати дій, які мають загрозу його життю і здоров’ю.

Про це йдеться в офіційному коментарі МЗС України.

Ситуація щодо Міхеіла Саакашвілі загострилася 27 грудня. Саакашвілі у госпіталі відвідав його наступник, четвертий президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, якого той називає «своїм політичним ворогом».

«Така зустріч стала безпрецедентним кроком примирення, надзвичайно незвичним для нашого регіону. Президент Маргвелашвілі назвав мене “особистим політичним в’язнем Володимира Путіна”», ㅡ йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Саакашвілі у Facebook.

Увечері того ж дня грузинські ЗМІ повідомили, що Саакашвілі намагаються виписати із лікарні та перевезти до тюрми. Представниця омбудсмена Грузії з прав людини Анна Джаніашвілі заявила, що Саакашвілі відмовився виїжджати зі шпиталю, після чого йому стало зле і він ненадовго знепритомнів.

Адвокати політика не знали про це рішення пенітенціарної служби Грузії. Пізніше адвокат Ніка Гварамія передав заяву Саакашвілі, де той розповів, що весь час його знімали на камери, навіть коли йому стало зле.

За словами політика, у нього підвищився тиск та сталася «найгірша гіпертонічна криза у його житті». Коли ж Саакашвілі прийшов до тями, йому повідомили, що він все-таки лишається в лікарні.

Що кажуть у Мін’юсті Грузії?

Там наголошують, що медперсонал лікарні ухвалив рішення про виписку Саакашвілі зі шпиталю, але його переведення до тюрми тимчасово відклали через «коливання тиску».

Міністр юстиції Раті Брегадзе заявив, що «ув’язнений не може перебувати в медичному закладі, коли лікування закінчено і він виписаний із відповідної лікарні».

Він додав, що не виключає можливої симуляції з боку Саакашвілі, а заяви про те, що медперсонал лікарні міг помилитися у своєму рішенні, називає «ганьбою».

Міністр також додав, що у влади «були вагомі аргументи», чому треба було оприлюднювати кадри ув’язненого Міхеіла Саакашвілі, але законність цього рішення має оцінити суд.

Реакція України

У МЗС України наголосили, що стан здоров’я Міхеїла Саакашвілі не дозволяє перевезти його, а політику потрібна подальша реабілітація. 

Там наголошують, що намагання виписати Саакашвілі з військового госпіталю відбувалися «у неналежний спосіб». Натомість закликають дозволити українським лікарям відвідати Саакашвілі для обстеження.

«Українські дипломати в Грузії продовжують тримати ситуацію на особливому контролі, підтримують постійний діалог із владою Грузії та адвокатами Міхеіла Саакашвілі. Консул Посольства України в Грузії завтра буде допущений до Міхеіла Саакашвілі […] Продовжуємо працювати над його поверненням до України з гуманітарних міркувань для лікування і реабілітації», ㅡ йдеться у повідомленні МЗС.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова наголосила, що стан здоров’я Саакашвілі залишається критичним, через що він не зміг взяти участь у трьох останніх судових засіданнях.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.