СБУ завершила слідство щодо Аксьонова, Поклонської та ще 6 колишніх топпосадовців Криму. Справу направили до суду

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Слідство встановило, що в лютому-березні 2014 року представники російської окупаційної адміністрації брали активну участь у діях, спрямованих на зміни меж території України та насильницьке повалення конституційного ладу держави.

Обвинувачені також сприяли представникам Росії у проведенні підривної діяльності проти України. Зокрема, вони брали участь у створенні окупаційних органів, безпосередньо очолювали їх та керували ними.

Йдеться про:

Сергія Аксьонова — ексдепутат Верховної Ради АР Крим, надалі «голову» «Ради Міністрів Республіки Крим»;Володимира Константинова — ексголову Верховної Ради у Криму, надалі «голову» «Державної Ради Республіки Крим»;Наталію Поклонську — колишню прокурорку Генеральної прокуратури України, надалі «прокурорку» анексованого Криму;Юрія Дойникова — Севастопольського міського голову, а згодом «голову» «Законодавчих зборів Севастополя»;Сергія Абісова — ексначальника відділу карного розшуку Сімферопольського міськуправління ГУ МВС України в Криму, надалі «міністра внутрішніх справ» анексованого півострова;Віктора Мельниченка — начальника штабу Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України, надалі «начальника» «Прикордонної служби Республіки Крим»;Рустама Темиргалієва — ексдепутата Верховної Ради АР Крим, надалі «першого заступника голови» «Ради Міністрів Республіки Крим»;Петра Зиму ексначальника управління СБУ у Севастополі, надалі «начальника» «ФСБ з Республіки Крим».

Їм інкримінують ; дії, спрямовані на насильницьку зміну чи або на захоплення державної влади; і недоторканність України та .

Слідчі направили до суду обвинувальний акт стосовно 8 представників окупаційної влади. Раніше матеріали справи відкрили для ознайомлення стороні захисту. 

Покарання за вчинення особливо тяжких злочинів передбачає позбавлення волі до 15 років. 

Нагадаємо, нещодавно суд дав дозвіл на затримання самопроголошеного голови Криму Сергія Аксьонова та колишньої «прокурорки» півострова Наталії Поклонської.

Анексія Криму

У 2014 році Росія анексувала в України Крим. Спочатку на півострові з’явилися так звані «зелені чоловічки» (кадрові російські військові). Згодом, порушуючи українське та міжнародне законодавство, Росія провела так званий «референдум» щодо статусу Криму.

Україна, Європейський Союз та Сполучені Штати не визнали результати голосування на так званому «референдумі». Нині окупаційна влада на півострові переслідує, затримує та незаконно судить українських та кримськотатарських активістів, порушує права людини.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.