У Японії ухвалили перші заходи для боротьби з самотністю. На тлі пандемії там зросла кількість самогубств

Про це повідомляє Japan Times.

28 грудня відбулося перше засідання нової робочої групи уряду Японії з питань самотності та соціальної ізоляції. Чиновники вирішили створити цілодобові «гарячі лінії» для консультацій, які можна буде отримати телефоном та в соціальних мережах.

Крім того, влада вирішила тісніше співпрацювати з громадськими організаціями, які допомагають запобігати самогубствам. У країні хочуть створити платформу, за допомогою якої громадські організації могли б співпрацювати одна з одною.

Уряд вважає, що самотність та соціальна ізоляція — це проблеми, які можуть трапитися з кожним, тому суспільство має протистояти їм разом. У країні хочуть допомогти самотнім та ізольованим людям відчувати себе пов’язаними з членами місцевої громади.

Проблема самотності та ізоляції стала ще більш актуальною в часи пандемії коронавірусу. У 2021 році у Японії на тлі пандемії зросла кількість самогубств, через це з лютого 2021-го у країні є міністр із питань самотності.

Японія — не перша країна, яка запровадила таку посаду. У 2018 році вже створили посаду міністра з питань самотності у Великій Британії.

Самогубства у Японії

Кількість самогубств у країні була високою у 90-ті роки минулого століття під час економічної кризи, після того рівень суїциду поступово зменшувався, передає FT. Проте кількість самогубств зросла з 20 169 у 2019 році до 20 919 у 2020 році.

Рівень самогубств у країні зменшився у перші місяці 2020 року, але з липня він почав зростати й восени значно збільшився. Дослідники не можуть точно сказати, що така тенденція пов’язана саме з ризиком інфікуватися коронавірусом чи з карантинними обмеженнями.

Більшість самогубств у Японії вчиняють чоловіки. У 2020 році кількість самогубств серед них не зросла, натомість серед жінок на тлі пандемії рівень суїциду зріс на 15%.

Професор з Університету Васеда Мічіко Веда, який спеціалізується з теми запобігання суїцидам, каже, що незрозуміло, чому пандемія непропорційно вплинула на жінок у Японії.

Ймовірно, причиною є економічні проблеми. Соціолог Таканорі Хірано припускає, що багато жінок працюють у лікарнях, у сфері роздрібної торгівлі та надання послуг, робота яких обмежена під час карантину.

Однак інші соціологи застерігають від спрощеного уявлення про причини самогубства. Серед інших можливих факторів, які вплинули на те, що саме жінки частіше накладали на себе руки, називають домашнє насильство, труднощі у стосунках, проблема з доглядом за дітьми, самотність.

Куди звертатися, якщо в мене думки про самогубство?

В Україні у будні з 12:00 до 20:00 працює безкоштовна дитяча гаряча лінія: 0 800 500 225 (з мобільного чи стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).У Києві працює цілодобовий «Телефон довіри» Центру медико-психологічної допомоги та профілактики кризових станів: 044 456 17 02 або 044 456 17 25.За номером 0 800 501 701 працює Всеукраїнський телефон довіри.В Україні цілодобово працює «гаряча лінія» психологічної підтримки та запобігання суїцидам Lifeline Ukraine для ветеранів за номером 7333.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.