Тепловий лічильник окупиться за місяць: якою буде економія у гривнях

Тепловий лічильник, встановлений у багатоповерховому будинку, може окупитися вже за місяць використання й суттєво скоротити витрати на опалення кожного квадратного метра житла.

Про це розповів глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко в коментарі UBR, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Прилад обліку, встановлений у багатоповерховому будинку, може повністю окупитись практично за місяць і скоротити з 38,5 до 30,5 грн витрати на кожен квадратний метр.

«Якщо брати, наприклад, лічильники на опалення, то в цьому випадку їх є два види: загальдомовий і квартирний. Установка будинкового лічильника дасть можливість заощадити 8-10 грн на 1 кв.м. Але це тоді, коли ми беремо по Києву, оскільки в столиці без установки такого лічильника вартість тепла на 1 кв.м становить 38,5 грн», – зазначив він.

Читайте також: В Україні вводять штрафи для багатоквартирних будинків: деталі

Це стосується окупності загальнобудинкового лічильника. А в разі встановлення квартирного лічильника, якщо це можливо, власники отримають ще більш серйозну економію – до 10 грн на 1 кв.м.

«У першому випадку, якщо загальдомовий лічильник коштує в середньому від 30 тис. грн до 60 тис. грн в залежності від кількості квартир… Якщо ми з вами порахуємо економію в 8 грн на 1 кв.м (житлова площа середнього багатоквартирного будинку 5 тис. «квадратів»), то економія складе близько 40 тис. грн на місяць на весь будинок», – зазначив Попенко.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.