ВР прирівняла електронні паспорти до звичайних: як і де можна ними користуватися

Сьогодні, 30 березня, Верховна рада України у другому читанні прийняла закон про електронні паспорти. Закон набере чинності у серпні, але використати цифровий паспорт можна вже зараз.

Про це повідомляють Вчасні Новини з посиланням на трансляцію засідання ВР.

Подробиці. Верховна Рада підтримала проєкт закону №4355 про цифрові паспорти.

«За» проголосували 302 народних депутата.

«Проект є тимчасовим, що унеможливлює використання громадянами України е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон після 2021 року», – йдеться у пояснювальній записці.

Закон дозволив відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина в формі картки, в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, а також в інших документах, у яких відображається інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків та/або про зареєстроване місце проживання (е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон).

Прикінцевими положеннями передбачено, що закон набере чинності з 23 серпня 2021 року. Однак один з пунктів документу набере чинності з дня його опублікування. Тож від цієї дати цифровий паспорт у додатку «Дія» зобов’язана приймати кожна організація.

Як можна використовувати електронні паспорти

Про використання цифрових паспортів у додатку «Дія», розповіли в Міністерстві цифрової трансформації.

Перевірка дійсності паспортів

Кожен українець може самостійно перевірити справжність цифрового документа завдяки додатку для смартфона. У ньому міститься зчитувач, яким можна сканувати QR-код іншого користувача «Дії»:

  • натисніть на іконку зчитувача в правому верхньому куті
  • наведіть камеру смартфона на QR – паспорт перевіриться автоматично
  • додаток сповістить вас про результат перевірки

Підтвердження особистості

Підтвердити свою особистість можна при наявності скануючого пристрою:

  • пред’явіть цифровий паспорт з фото в «Дії»
  • натисніть на нього, щоб побачити QR-коди
  • коди можна зчитати сканером або планшетом

Як поділитися копією паспорта

Зазначається, що паспорта-книжки зразка 1994 року, але не біометричні закордонні паспорти, не відображаються в «Дії». Такими копіями поділитися неможливо, однак можна оформити ID-карту незалежно від місця реєстрації.

Щоб поділитися копією паспорта:

  • відкрийте паспорт в «Дії»
  • натисніть на нього, щоб з’явилася зворотна сторона з QR-кодом
  • надайте код для сканування
  • ви побачите повідомлення про підтвердження запиту, підтвердіть його

Після цього «Дія» сформує цифрову копію паспорта та передасть в систему того, хто запитує.

Де можна використовувати електронні паспорти вже зараз?

Українці можуть отримувати доступ до цифрових документів при отриманні посилки на пошті, адміністративних, фінансових, банківських послуг тощо, використовуючи оновлений додаток «Дія» 2.0.

Цифрові паспорти допоможуть віддалено відкрити банківський рахунок у деяких банках, а також подорожувати по Україні на поїзді та літаку. З додатком вже співпрацюють ПриватБанк, Нова пошта, Укрпошта, Цитрус, Монобанк, АТБ, VARUS, Велмарт, Укрзалізниця, Альфа-Банк, Lifecell, Vodafone та інші.

Яке програмне забезпечення треба для зчитування документів у додатку «Дія»?

Сучасні смартфони, планшети і більшість сканерів здатні зчитувати QR-коди та штрих-коди, передаючи закодоване значення в інформаційну систему, до якої вони підключені. У разі інтеграції по API партнер має розробити відповідне програмне забезпечення (або адаптувати вже наявне), щоб посилати відскановані коди на сервер ДП «Дія» для одержання результату перевірки (валідації). При використанні валідації за допомогою вбудованого сканера додатка «Дія» потрібно створити програмне забезпечення, але така валідація може бути менш зручною в умовах роботи, наприклад, кас супермаркетів або точок видачі замовлень.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.