У ПЦУ дали чітку відповідь щодо дат святкування Різдва та Дня святого Миколая

Цьогоріч Синод Православної церкви України дозволив своїм вірянам із цього року святкувати Різдво разом з усім світом – 25 грудня. І це одразу потягнуло за собою чимало запитань у українців.

Зокрема, запитують щодо дати святкування свята, яке дуже полюбляють діти – Дня святого Миколая Чудотворця.

Відповідь міститься на сторінці ПЦУ у Фейсбуці.

Зокрема йдеться про те, що солодощі та подарунки можна класти під подушку, як і раніше – у ніч на 19 грудня.

Крім того, зазначається, що всі церковні свята залишились на колишніх датах, окрім Різдва, яке дозволили святкувати 25 грудня.

ПЦУ не ухвалювала рішення про повну зміну календаря, хоча активно обговорює це питання.

У ПЦУ також нагадали, що дозволили святкувати Різдво 25 грудня у відповідь на суспільний запит. Питання про перенесення богослужінь передали на розгляд окремих церковних громад та їхніх настоятелів.

«Таке богослужіння не заміняє служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва тим, хто бажає це зробити 25 грудня», – йдеться у поясненні церкви.

Таким чином, взимку великі православні свята віряни України відзначатимуть у такі дати:

19 грудня – вшанування святителя Миколая Чудотворця;

7 січня – Різдво Христове;

14 січня – вшанування святителя Василія Великого;

19 січня – свято Хрещення Господнього.

Священників також попросили передати до Київської Митрополії ПЦУ письмову інформацію про кількість учасників різдвяних богослужінь 25 грудня. Завдяки цьому церква планує оцінити реальну потребу в переході на новоюліанський календар, згідно з яким усі дати церковних свят змістяться на два тижні назад.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.