З 1 грудня розпочнуть оформлення документів для підтвердження статусу УБД

Міністерство оборони України запускає процес оформлення документів, які підтверджують статус учасника бойових дій під час повномасштабної агресії росії.

Оформлення документів розпочнеться вже завтра, 1 грудня.

«За 9 місяців активної фази війни у нас нараховуються сотні тисяч учасників бойових дій. Обробка такого масиву документів потребуватиме певного часу. Ми будемо робити усе можливе, щоб цей час був максимально коротким. Але прошу всіх бути готовими та ставитись з розумінням, що доведеться якийсь період чекати», – зазначив міністр оборони України Олексій Резніков. 

У Міноборони повідомили, що для розгляду матеріалів про визнання УБД буде створено 18 комісій.

«У Міноборони, ЗСУ, ГУР МО та ДССТ формуються та починають роботу Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій військовослужбовців ЗСУ, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ, за умови виконання ними особисто або у складі військової частини, установи та закладу бойових завдань, проведення розвідувальних заходів, зокрема які отримали поранення, контузії, каліцтва», – передає пресслужба.

Як можна отримати статус УБД

Статус учасника бойових дій можна отримати за:

  • зверненням командира частини, який подає документи на військових;
  • особистим зверненням, де боєць самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії;
  • особистим зверненням звільненої з військової служби людини, через територіальний центр комплектування та соцпідтримки.

За процесом надання статусу УБД буде вестися постійний контроль. Це потрібно для того, щоб не допустити появи фейкових ветеранів.

«(Фейкові ветерани – Вчасні Новини) які героїчно «обороняли котли» у глибокому тилу. Це насамперед питання поваги до справжніх героїв, які боронять Україну, ризикуючи життям», – пояснив Резніков.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.