Байден проведе переговори з Путіним 30 грудня. Попросив про це президент РФ

Про це 29 грудня повідомила речниця Ради національної безпеки США Емілі Горн у коментарі CNN.

За її словами, сторони планують обговорити низку тем, включаючи «майбутні дипломатичні відносини». Емілі Горн зауважила, що про телефонні переговори попросив Путін.

Представниця Ради нацбезпеки стверджує, що Байден погодився на цю пропозицію, оскільки «вірить, що, коли йдеться про Росію, немає заміни для прямого діалогу між лідером і лідером».

Горн додала, що адміністрація Байдена продовжує вести широку дипломатію з європейськими союзниками та партнерами. Зокрема, консультується задля відповіді на військове нарощування сил Росії на кордоні з Україною.

Розмова Байдена і Путіна запланована на 22:30 (за Києвом). Вона стане другим прямим контактом між двома лідерами у грудні 2021 року.

Раніше було відомо, що президенти США та Росії до кінця 2021 року можуть провести ще одну розмову. Байден тоді зауважив, що, на його думку, глави держав Росії та США «розмовлятимуть протягом тривалого часу».

Переговори Путіна і Байдена

7 грудня президент США Джо Байден обговорив із Путіним ескалацію на російсько-українському кордоні. Під час розмови американський лідер висловив глибоке занепокоєння Сполучених Штатів та європейських країн стягуванням сил Росії до українських кордонів. Він наголосив: у разі військової ескалації США та союзні країни вдаватимуться до «серйозних економічних та інших заходів» щодо Росії.

Президент США також підтвердив свою підтримку суверенітету й територіальної цілісності України і закликав до деескалації та повернення до дипломатії.

У відповідь на зауваження Байдена Путін заявив, що «не слід перекладати відповідальність на плечі Росії» — нібито це саме НАТО здійснює небезпечні спроби «опанування української території» та нарощує військовий потенціал біля РФ.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.