На Рівненщині знайшли найбільший в Україні камінь бурштину. Його вага — понад 5 кг

Про це пише голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль.

Він зазначив, що раніше в Україні найбільшими вважалися зразки бурштину масою 1 930 та 1 040 грамів. Натомість у світі максимальна вага такого екземпляру — більш як 9 кг, такий бурштин зберігається в Музеї природознавства в Берліні. 

«Такі екземпляри надзвичайно рідкісні, це підтверджують експерти Державного гемологічного центру України. Лише кілька каменів подібної ваги зберігаються в музеях та приватних колекціях», — пише Коваль.

Після ухвалення у грудні 2019 року закону про регулювання сфери видобутку бурштину станом на 29 грудня 2021-го на Рівненщині вже реалізували на аукціонах 55 «бурштинових» ділянок. Надходження у держбюджет, за словами Коваля, становили понад 166 мільйонів гривень.

Видобула камінь компанія «Сонячне ремесло», яка розпочала легальний видобуток бурштину в травні 2021 року. Основним видом діяльності товариства є добування корисних копалин та розроблення кар’єрів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.