Велика Британія і США закликали затвердити переможця конкурсу на посаду голови САП

Посольства США та Великої Британії в Україні закликали членів комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повернутися до роботи та затвердити переможця конкурсу. Західні партнери звертаються з таким проханням уже не вперше.

Звернення опублікували в Twitter посольство США та амбасадорка Великої Британії Мелінда Сіммонс.

У повідомленні США закликають членів комісії поважати власні процедури та «ухвалити правильне рішення для українського народу», затвердивши свій власний вибір глави САП. У посольстві також закликали не дозволяти «корумпованим зовнішнім силам» блокувати роботу комісії.

Послиня Великої Британії написала, що тривала затримка з призначенням очільника САП — погана новина для України. Вона закликала членів відбіркової комісії засвідчити переможця та допомогти «зміцнити цей життєво важливий незалежний антикорупційний інститут».

Нагадаємо, раніше у посольстві США вже заявляли про «глибоке розчарування» через провал відбору очільника САП, а посли країн «Великої сімки» закликали зібратися, щоб завершити конкурс.

Що передувало?

21 грудня конкурсна комісія з обрання керівника САП оголосила, що детектив НАБУ Олександр Клименко отримав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк — 229 балів.

Представники міжнародної спільноти в комісії наполягали на визначенні переможця без зволікань, але голова комісії Катерина Коваль висловлювала побоювання легітимністю такого результату у зв’язку з рішенням ОАСК. Зрештою через брак голосів представників Верховної Ради переможця так і не обрали. Згодом комісія провела ще одне засідання — знову безрезультатно.

Офіс генпрокурора 29 грудня повторно розпочав спецперевірку Андрія Синюка — кандидата, який за результатами конкурсу посів друге місце. «Центр протидії корупції» раніше наголошував, що не бачить необхідності проводити повторну спецперевірку переможця конкурсу.

Що за рішення ОАСК?

20 грудня Окружний адміністративний суд Києва скасував порядок роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу для обрання очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Там пояснили, що таке рішення ухвалили через зміни у законодавстві: з 16 липня 2015 року Конкурсна комісія з проведення відкритого конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП була позбавлена повноважень на ухвалення оскаржуваного порядку. ОАСК постановив, що у конкурсної комісії немає відповідних повноважень, а прийнятий нею порядок роботи визначили протиправним.

Водночас у «Центрі протидії корупції» зазначають, що ОАСК є судом першої інстанції, тож його рішення не набувають законної сили до рішення апеляції. В Офісі президента також наголосили, що рішення суду не є остаточним. Його збираються детально проаналізувати щодо відповідності вимогам закону.

Чому це важливо?

Ключовий етап конкурсу з відбору керівника САП мав відбутися ще 9 жовтня. Але засідання комісії зірвалося, оскільки не прийшли деякі члени комісії. Це ж сталося і на засіданні 25 листопада.

Зрив відбору розкритикував і президент Володимир Зеленський, і посольство України у США. А ще до того євродепутат і речник групи «Європейської народної партії» з питань закордонних справ Міхаель Галер попереджав Україну про фінансові ризики, які можуть виникнути через проблемну процедуру відбору керівника САП.

Він наголошував, що призначення сумнівних кандидатів до комісії становить ризик для фінансової підтримки, яку Україні надають МВФ та Європейський Союз. Окрім того, прозорий конкурс на обрання керівництва САП і НАБУ є умовою для безвізового режиму України з Євросоюзом.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.