Дві українські кінострічки увійшли в лонґ-лист премії «Оскар»: обидві про Донбас

Американською академією кінематографічних мистецтв і наук оголошено лонґ-лист номінантів на «Оскар-2021» у кількох номінаціях, серед яких є й дві українські стрічки.

Про це повідомили в Державному агентстві України з питань кіно, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У категорії «Best International Feature» («Найкращий міжнародний художній фільм») представлена стрічка «Атлантида» («Atlantis») режисера Валентина Васяновича, яка стала національним претендентом на премію «Оскар» від України у вересні 2020 року. Загалом  до цієї категорії включено фільми з 93-х країн світу.

Світова прем’єра «Атлантиди» відбулася на Венеційському кінофестивалі в секції «Горизонти» й отримала історичну для України перемогу. Фільмування  тривало в  Маріуполі та Києві.

Події фільму розгортаються у 2025 році. За сюжетом, після закінчення російсько-української війни, окупований Донбас повернуто до складу України. Проте звільнені території визнані непридатними для проживання. Головний герой – Сергій, солдат-ветеран, який страждає посттравматичним стресовим розладом. Він вирішує приєднатися до волонтерської групи, що проводить ексгумацію тіл жертв війни після закриття заводу і це дозволяє йому впоратися зі своєю нездатністю адаптуватися до нової реальності. Під час здійснення місії він знайомиться з Катею і починає вірити, що можливе краще майбутнє. На тлі спустошення народжується нове кохання.

У цьому фільмі всі ролі зіграли непрофесійні актори. Виконавці: колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк.

У категорії «Best Documentary Feature» («Найкращий документальний повнометражний фільм») представлена українська документальна стрічка Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин», світова прем’єра якої відбулася на кінофестивалі «Санденс». Тоді фільм отримав премію за найкращу режисуру в категорії світового документального кіно. Загалом у переліку повнометражних документальних фільмів, які претендують на «Оскар», представлено 238 картин.

Режисером та автором сценарію є Ірина Цілик і це її повнометражний дебют.

У стрічці йдеться про сім’ю, яка мешкає  в «червоній зоні» Донбасу, де тривалий час відбуваються воєнні дії. Головна героїня –  36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей і долає щоденні травми існування в прифронтовій зоні. Попри всі труднощі, родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти мають багато захоплень, грають на музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

Зазначається, що короткі списки з 15 фільмів за кожною категорією будуть оголошені 9 лютого 2021 року, а номінантів на премію «Оскар» оголосять 15 березня 2021 року.

93-я церемонія вручення премії «Оскар» відбудеться 25 квітня 2021 року в Лос-Анджелесі (США) і, попри пандемію коронавірусу, її проведення планується у звичному режимі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.