Антимонопольний комітет оштрафував «Ощадбанк»: побачили монополію в обслуговуванні «Картки киянина»

Про це повідомили в пресслужбі АМКУ.

Комітет з’ясував, що «Ощадбанк» був одноосібним банком-учасником проєкту та в його межах самостійно встановлював порядок і умови відкриття та ведення карткових рахунків.  

У період із червня 2016 року по грудень 2021 року банк висував умовою отримання «Картки киянина» обов’язкове під’єднання платної послуги SMS-інформування.

Також у цей самий період під час реєстрації карток у системі дистанційного банківського обслуговування («Ощад 24/7») відбувалася автоматична активація платної послуги SMS-інформування. Разом із тим банк не пропонував кращі, конкурентні умови обслуговування «Картки киянина».

Оскільки «Ощадбанк» був єдиним банком-учасником проєкту «Картка киянина», власники таких карток були змушені погоджуватися на його умови та зазнавали фінансових витрат.

І що вирішив АМКУ?

Проаналізувавши матеріали справи, Антимонопольний комітет визнав порушенням під’єднання платної послуги SMS-інформування як обов’язкової умови для отримання «Картки киянина».

Те ж стосувалося вимог під’єднання платної послуги SMS-інформування для доступу до системи дистанційного банківського обслуговування.

За ці два порушення на «Ощадбанк» наклали штраф загальною сумою 503 552 гривні. Під час визначення суми штрафу Комітет врахував, що банк уже припинив порушення, не заперечував факт його вчинення та співпрацював з АМКУ під час розгляду справи.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.