Іран заявив про запуск ракети-носія у космос. Втім, відомо про це небагато

Про це пишуть AP та Reuters.

Речник міністерства оборони Ірану Ахмад Хоссейні заявив, що йдеться про іранську ракету-носій легкого класу Simorgh, яка підняла три пристрої на 470 кілометрів. Він заявив, що робота космічного центру та носія «була проведена належним чином».

Іранське телебачення показало кадри, як ракету запустили у небо з космодрому Імама Хомейні. Репортер держтелебачення назвав цей запуск «ще одним досягненням іранських учених».

Чи вивела ракета корисне навантаження на орбіту, в Ірані не уточнили. Хоссейні заявив в етері держтелебачення, що «поставлені цілі запуску було досягнуто». Він також заявив, що це був попередній запуск.

«Запущене сьогодні корисне навантаження є підсистемою супутників, які були випробувані в умовах вакууму та на великій висоті, а також на високих прискореннях і швидкостях», ㅡ сказав він.

Цей запуск відбувся на тлі непрямих перемовин Тегерана та Вашингтона про ядерну угоду, що продовжуються у Відні з квітня 2021 року.

У липні 2015 року влада Ірану уклала зі США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Китаєм і Росією так звану ядерну угоду. Вона передбачає низку обмежень для ядерної програми Тегерана в обмін на зняття санкцій із країни.

Одним із головних пунктів угоди було зобов’язання Ірану не збагачувати уран більше ніж до 3,67%. Такий уран використовують в енергетичних реакторах, і для створення ядерної зброї він не придатний.

Проте пізніше на виборах президента США переміг Дональд Трамп, який був запеклим противником цих домовленостей. Він вивів Вашингтон із ядерної угоди й поновив санкції проти Тегерана.

Решта учасників угоди не підтримала це рішення й заявила, що продовжить дотримуватися домовленостей. Натомість Іран у відповідь на дії США почав порушувати угоду та збагачувати уран. Нова адміністрація США на чолі з Джо Байденом хоче повернутися в ядерну угоду разом з Іраном.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.