ОАСК відкрив провадження за позовом Януковича про його самоусунення

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом президента-втікача Віктора Януковича до Верховної Ради. Янукович хоче оскаржити постанову про його самоусунення з посади президента.

Про це повідомила представниця Верховної Ради в Конституційному суді Ольга Совгиря.

На офіційному порталі «Судова влада» вказано, що судове засідання за позовом Януковича призначене на 16 лютого 2022 року.

Ольга Совгиря вказує, що Янукович просить встановити відсутність у Верховної Ради повноважень для ухвалення актів про самоусунення президента України. А в ухвалі суду також вказано, що адресою для листування із позивачем є місто Ростов-на-Дону (Російська Федерація).

Адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив «Суспільному», що президент-втікач під час усіх судових процесів подає заяви щодо забезпечення його особистої участі шляхом відеоконференції.

«Цей процес не стане виключенням. Ми також будемо клопотати суд про забезпечення його участі в порядку відеоконференції та у порядку міжнародної правової допомоги», — сказав адвокат.

Самоусунення Януковича

22 лютого 2014 року на тлі революційних подій в Україні Верховна Рада постановила, що Віктор Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання повноважень президента, а тому призначаються позачергові президентські вибори.

Перед цим Янукович квапливо покинув Межигір’я та вилетів із Києва. Пізніше на камерах спостереження виявили, як уночі з Межигір’я поспіхом вивозили вантажівками дорогоцінні речі. Після втечі з України Янукович переховується в Росії.

Прессекретар президента-утікача Юрій Кірасір наприкінці листопада заявив, що Віктор Янукович хоче оскаржити в суді постанову Верховної Ради про його самоусунення з посади глави країни.

Кірасір заявив, що рішення Верховної Ради антиконституційне й ухвалене депутатами «у страху перед шаленими озброєними радикалами».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.