В РНБО розповіли, коли планують визначити перших олігархів

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данилов на брифінгу 30 грудня.

«У нас є розуміння, що до кінця травня він (закон про олігархів — ред.) вже має почати працювати. І якщо далі триватиме вся ця процедурна ситуація, 20-25 травня ми можемо мати на засіданні РНБО перших олігархів», — сказав він.

Закон про олігархів

Його Верховна Рада ухвалила 23 вересня. Депутати голосуванням підтримали розгляд закону за скороченою процедурою. Це дозволило розглянути лише 13 правок. Опозиція заблокувала трибуну і кричала: «Диктатура!».

Раніше уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова запропонувала парламенту скерувати законопроєкт про олігархів до Венеційської комісії. Омбудсменка вважає, що документ надасть президенту й РНБО не передбачені Конституцією повноваження. І тоді закон успішно оскаржать у Конституційному суді.

Відтак Разумков надіслав цей проєкт закону до Венеційської комісії, хоча лідер парламентської фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія просив його поки що не робити цього. Згодом закон підписав Володимир Зеленський.

Кого визнаватимуть олігархами?

Після набуття чинності закону олігархами в Україні вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть щонайменше трьом із таких ознак:

бере участь у політичному житті;має значний вплив на засоби масової інформації;є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;має активи на понад один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб (зараз це 2 мільярди 270 мільйонів гривень, або трохи більше ніж 83 мільйони доларів).

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.