Засудженому у РФ українцю Івану Яцкіну, у якого хворі ноги, призначили статус «схильний до втечі» — Денісова

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, у російській в’язниці Іван зазнає систематичного тиску через те, що має громадянство України.

Крім того, Івану, у якого хворі ноги, призначили статус «схильний до втечі». Постановка на такий облік передбачає посилення умов утримання: постійна зйомка на відеореєстратор та нічні підйоми.

«Після перенесеного голодування стан здоров’я Івана погіршився. Загострилися хронічні хвороби ніг: запалення судин призвело до утворення трофічних виразок, внаслідок чого відбувається нагноєння», — стверджує омбудсменка.

Вона наголошує, що таке ставлення до українця є порушенням Конвенції про захист прав людини та основних свобод і Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

Денісова звернулася до уповноваженої з прав людини у РФ Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити громадянину України належні умови тримання. А ще закликає міжнародну спільноту відреагувати на чергові порушення прав українців.

Хто такий Яцкін?

Його затримали у жовтні 2019 року й відправили до московського СІЗО «Лефортово». За словами адвоката Миколи Полозова, узимку він зазнав обмороження ніг через те, що його тримали на сильному морозі без взуття приблизно 40 хвилин.

13 квітня так званий суд у Криму почав розгляд справи Яцкіна, обвинуваченого в нібито державній зраді та співпраці з СБУ. За версією російського слідства, він нібито збирав і передавав Україні інформацію, що становить державну таємницю Росії.

У травні його засудили до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, і після закінчення строку — до одного року обмеження волі й адміністративного нагляду

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.