ВійнаЗакон і ПравоКриміналНовиниРускій воєнний корабель

ОГП: Україна не передаватиме в рамках обміну окупантів, які катували, ґвалтували або вбивали цивільних

Військовослужбовці рф, яких обвинувачують в особливо тяжких злочинах проти цивільних, на обмін не йдуть. Такі наші умовні «червоні лінії».

Про це повідомив керівник департаменту протидії злочинам, скоєним під час збройного конфлікту, Офісу генпрокурора України Юрій Бєлоусов в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна», передають «Вчасні Новини».

За словами Бєлоусова, жодні стандарти не регламентують, де утримувати російського військового після вироку суду. Деякі утримуються «в таборі, це теж фактично місце несвободи», але все залежить від ситуації.

Щодо того, чи йдуть засуджені військові рф на обмін, Бєлоусов сказав, що до уваги беруться різні процедури, пов’язані з обміном. «Це дуже складна тема, але немає жодних обмежень щодо того, щоб людина, яка має вирок, підлягала обміну».

«Звичайно, тут повинен бути певний баланс. З одного боку, Україна має зобов’язання перед потерпілими, жертвами, – люди чекають на справедливість і покарання винного. З іншого боку ми маємо зобов’язання перед нашими громадянами, які тримаються у ворога. Тому тут складні рішення», – розповів він.

Керівник департаменту також додав, що Україна не передаватиме в рамках обміну військових рф, які катували, ґвалтували або вбивали цивільних.

 «Є в нас така позиція: якщо особа вчиняла особливо тяжкі злочини, то вона відбуває покарання в Україні й не підлягає обміну. Це такі наші умовні «червоні лінії». Бо якщо ми всіх будемо обмінювати, то що тоді буде зупиняти їх від вчинення воєнних злочинів?»

За його словами, коли йдеться про воєнні злочини, як правило, це стосується громадян рф, громадяни України з окремих районів Луганської та Донецької областей також потрапляють у полон, їхні дії кваліфікуються за статтею «державна зрада».

«Тобто, росіянин, який не вчинив воєнного злочину, взагалі не має кримінального переслідування. Українець з «лнр» чи «днр», який не вчинив воєнного злочину, отримує «держзраду». І також можуть бути вироки й обмін», – пояснив він.

«Якщо мова про вбивства, сексуальне насильство, катування, то за цими вироками відбуватимуть покарання в України», – наголосив Бєлоусов.

Говорячи про те, скільки в Україні зараз фізично утримується військових окупантів, керівник Департаменту війни сказав, що цифра в сотнях.

«Зауважу, що в нас немає їхніх цивільних заручників, а вони утримують наших мирних громадян».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.