Коли будуть накопичувальні пенсії і чи поліпшиться матеріальне становище українців

Систему накопичувальної пенсії планують ввести, однак українці навряд чи зможуть поліпшити своє матеріальне становище після того, як її введуть в країні.

Таку точку зору в ефірі телеканалу «Україна 24» висловив експерт з питань пенсійного забезпечення Михайло Вулах.

Подробиці. Він зазначив, що в українців планують брати на пенсію 4 відсотки від заробітної плати, але в майбутньому ця сума фактично ніяк не відіб’ється на фінансовому становищі людини.

«Від середньої зарплати в 10 тис. 4% складуть всього лише 400 грн на місяць, за 12 місяців це приблизно 5 тис. Якщо людина пропрацює 30 років, це буде 150 тис. Разом з тим кожен з нас відчуває і знає, що 150 тис. грн 30 років тому і зараз – це зовсім різні суми. і якщо порахувати і взяти до уваги, що держава буде з цими засобами працювати, вони будуть накопичуватися за рахунок відсотків. То дай Бог, щоб у тієї суми, яка буде, хоча б наполовину буде така ж купівельна спроможність, як 150 тис. сьогодні», – зазначив він.

При цьому експерт порахував, що якщо зараз людина буде 30 років збирати на пенсію, а потім проживе на неї ще 20 років, то в сумі її розмір складе близько 600 гривень.

А накопичувальні пенсії дійсно можуть бути введені. Про це розповіла Голова відомства Наталя Лазебна в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Ми сьогодні готуємо у співпраці з комітетом такі компромісні положення, варіанти для того, щоб вони посилювали положення цього законопроєкту. Я вважаю, що є шанси ухвалити законопроєкт у першому кварталі 2021 року», – сказала Лазебна в ефірі програми «Суботнє інтерв’ю».

За її словами, повинна бути синергія і відповідальність усіх.

«Потрібна позиція Мінфіну, що вони гарантують це. Тому що, по-перше, буде трошки менше внесків йти у солідарну систему. Потрібно, щоб ми прірву не створили. Мінфін буде вкладати кошти. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку гарантує учасникам авторизацію і посилення правил, умов, що цей ринок буде прозорий», – зазначила Лазебна.

Міністр прогнозує, що від початку трудової діяльності до 50 років всі працівники зі своєї зарплати і роботодавець у рівній пропорції будуть сплачувати обов’язковий внесок на накопичувальний пенсійний рахунок.

«Потім людина обирає недержавний пенсійний фонд з тих, які гарантовані, що там буде забезпечений захист і інвестування правильне активів. І ці кошти (кому 20 років, кому 15 років) мають працювати в економіці і на них нараховуватися дохід. Людина має бачити, скільки в неї коштів на рахунку, має мати можливість перевести ці кошти в інший недержавний пенсійний фонд, якщо її щось не влаштовує», – заявила Лазебна.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.