Які дрова краще обрати на зиму: кілька універсальних правил

Прийдешній опалювальний сезон через російську агресію кидає українцям нові виклики. Постійні атаки армії окупантів на об’єкти критичної інфраструктури змушують наших громадян замислитися про альтернативні системи обігріву. Питання правильного вибору дров хвилює зараз не одного українця.

Поради знайомих та інтернет-ресурсів скоріше викликають розгубленість, ніж спонукають до правильного вибору деревини для опалення. Ми зібрали характеристики різних видів деревини, які в Україні найчастіше використовують для заготівлі дров.

Універсальні правила вибору дров

  • Дрова мають бути сухі. Що сухіші — то кращі. Купувати варто не свіжі, а ті, які сохнули хоча б рік. У таких менше вологи, при горінні даватимуть більше тепла. У щойно зрізаних тепло від горіння йде на те, щоб самим себе висушити.
  • Але давно спиляні дрова можуть виявитися трухлими, ураженими грибком, поточені шашелем. Така деревина дає мало тепла.
  • Дрова треба зберігати під накриттям, де є протяг. Якщо навісу немає — накрийте плівкою чи тентом. Але не щільно аж до землі, бо зіпріють.

Характеристики різних порід деревини

Відомо, що кожна порода деревини горить інакше. Під час горіння виділяється різна кількість тепла, запаху, диму, смоли, сажі.

Дрова твердих порід. Це дрова з дубу, ясену, грабу, буку. Вони найкращі для опалення: горять довго, не смердять, жар тривалий час червоний. Дрова твердих порід деревини можна зберігати роками. Але зараз вони дорогі та ще й дефіцитні.

Які дрова краще обрати на зиму: кілька універсальних правил
Зберігання дров

Акація. Майже таку ж кількість тепла дає акація, вона дешевша. Єдиний недолік — її важко заготовити, складно колоти.

Березові дрова дають багато теп­ла, при спалюванні утворюють приємний і корисний запах. Єдиний суттєвий недолік — дрова за два-три роки трухнуть, тому їх спалюють першої зими.

Тополя та верба горять яскраво. Проте швидко згорають, дають мало тепла. Їх спалювати треба утричі більше.

Які дрова краще обрати на зиму: кілька універсальних правил
Свіжоспиляні дрова

Липові дрова не іскрять і не тріщать при горінні, полум’я рівне, приємне. Липою зручно топити у відкритому каміні. Там, де більше потрібні краса й безпека, а не теп­ло. Також на ній добре смажити м’ясо. Тепла такі дрова дають мало й для опалення будинку не годяться. Крім того, мають суттєвий недолік — липу важко розпалити навіть суху.

Дрова з плодових дерев найкраще годяться для камінів і мангалів. Їх легко рубати, швидко розгораються, дим приємно пахне. Смоли під час горіння майже не утворюється, димар не забивається. Тепла теж виділяють чимало.

Поліна з яблуні, груші та сливи найкраще підходять для приготування страв на грилю.

Вільха — це відносно універсальні дрова. Вони годяться для обігріву, розпалювання лазні, печей, камінів. Можна готувати їжу. Дрова легко колоти, розпилювати. Сажі й смоли при горінні практично не виділяють, запах приємний.

Осика — найкращий очищувач димоходу. Під час горіння не коптить, прибирає нагар після інших порід дерева. Випалює смолу й сажу на димарі не гірше сучасної хімії. Але топити лише осикою не раджу — тепла дає мало, жару майже не утворює.

З дерев хвойних порід, сосни та ялини, виходять найгірші дрова. Тепла від них мало, смердять на всю вулицю, іскри аж з димаря вилітають. Та найбільше зло — обапіл із сосни. На пилорамах його віддають за копійки, але він і тих не вартує. Теп­ла при спалюванні дає мало, смердить, смола забиває всі димарі, налипає на стіни котла.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.