Суд почав розглядати апеляцію щодо книги «Справа Василя Стуса»

Засідання стартувало сьогодні, 21 січня, о 14:00.

Подробиці. Скаргю у справі щодо книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» подало видавництво Vivat. Сьогодні, 21 січня, Київський апеляційний суд 21 січня почав перше засідання.

У травні 2019 року Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком із загальним накладом у 35 тисяч примірників.

У вересні 2019 року нардеп від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук звернувся до суду з проханням заборонити книгу , оскільки у ній нібито містяться «висловлювання, які не відповідають дійсності». Журналіст й історик Вахтанг Кіпіані  назвав цей позов тиском на свободу слова.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов Медведчука. Суд зобов’язав Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів «Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса» інформацію про особу Медведчука. Крім того, заборонив розповсюджувати надрукований тираж книги та подальше її тиражування до усунення фраз, що несуть інформацію про Медведчука.

26 листопада Київський апеляційний суд відкрив апеляційне провадження за скаргою представника журналіста і письменника Вахтанга Кіпіані на рішення суду першої інстанції щодо книги «Справа Василя Стуса».

Українського поета, дисидента Стуса 1980 року засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання за антирадянську діяльність. Адвокатом на суді поета був Медведчук, який зараз є лідером проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». У 700-сторінковій книжці журналіста, історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» зібрано архівні матеріали справи від арешту до смерті Стуса в таборі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.