Суд Канади визнав терактом збиття українського літака в Ірані

Вищий суд Онтаріо визнав навмисними удари по літаку авіакомпанії МАУ. Рішення фактично дозволяє сім’ям загиблих вимагати від Ірану відшкодування збитків

Про це повідомило агентство AFP, передає Главком.

Подробиці. Вищий суд Онтаріо дійшов висновку, що два ракетні удари по літаку авіакомпанії МАУ незабаром після зльоту зі столиці Ірану Тегерану 8 січня 2020 року були умисними. Базуючись на доказах, наданих позивачами, суддя Едвард Белобаба допустив, що збиття Іраном літака рейсу 752 було актом тероризму.

Адвокати представників сімей жертв назвали це рішення «безпрецедентним у канадському законодавстві».

«Це важливо для впливу, який він матиме на членів сім’ї, які шукають справедливості», – йдеться в заяві.

Позов, який порушили на вимогу чотирьох людей, що втратили своїх рідних у цій авіакатастрофі, вимагає відшкодувати 1,5 мільйона доларів США (1,25 мільйона канадських доларів). Позивачі стверджують, що збиття пасажирського літака Іраном було помстою за вбивство Сполученими Штатами іранського генерала Касема Сулеймані 3 січня 2020 року.

У цьому позові відповідачами зазначено верховного керівника Ірану аятолли Алі Хаменеї, вищих командирів «Корпусу вартових Ісламської революції» та інших. При цьому сторону Ірану під час розгляду справи у суді ніхто не представляв і не захищав.

Іранський уряд раніше заявив, що збиття пасажирського літака було «катастрофічною помилкою» збройних сил, які були в стані підвищеної готовності під час конфронтації із США. Зазначається, що канадський суд ухвалить рішення щодо виплати Іраном збитків на наступних засіданнях.

Іноземні держави, як правило, не підпадають під юрисдикцію канадських судів, але канадський закон від 2012 року обмежив цей імунітет для країн, які входять до списку спонсорів «терористичної діяльності», куди входить Іран. Того ж року Канада розірвала дипломатичні зв’язки з Іраном через підтримку Тегераном режиму Башара Асада в Сирії, його ядерну програму та погрози на адресу Ізраїлю.

У квітні цього року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що відмова Ірану надати повний доступ до розслідування обставин збиття літака МАУ демонструє, що літак збили навмисно.

Раніше іранська влада визнала винним у збитті пасажирського літака під Тегераном військового, котрий випустив ракети.

Натомість у МЗС України розкритикували остаточний звіт Ірану щодо катастрофи літака МАУ в січні 2020 року. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звинуватив Іран у приховуванні справжніх причин збиття українського літака.

6 квітня 2021 року стало відомо, що в Ірані у справі про катастрофу літака Міжнародних авіаліній України під Тегераном висунули звинувачення 10 посадовим особам. Справи посадовців наразі розглядаються в судах. Військовий прокурор провінції Тегеран Голамаббас Торки повідомив, що суд зробить «необхідні висновки». Він не розкрив імена іранських посадовців.

8 січня 2020 року після зльоту з аеропорту Тегерана ракетою був збитий літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців – двоє пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Також серед загиблих – громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії.

Раніше повідомлялось про те, що Україна розраховує впродовж п’яти років добитися від Ірану виплати компенсацій за знищення пасажирського літака.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.