Освітній омбудсмен розповів, чим загрожує вчителям спілкування російською на перервах

Сергій Горбачов нагадав, чи мають право вчителі спілкуватися російською мовою на перервах та хто має це контролювати.

Про це розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов в інтерв’ю «Главкому», передають Вчасні Новини.

Подробиці. «Закон про освіту» передбачає, що мовою освітнього процесу є українська. Тож вчителі, які спілкуються російською мовою на шкільних перервах, можуть отримати догану, оскільки перерви також підпадають під визначення освітнього процесу.

«Питання у тому, що цієї норми не завжди дотримуються. Я навіть по Києву бачу, що часто принципово українськомовний вчитель, який послуговується державною мовою і на уроках, і у побуті, раптом переходить на російську на перерві. Я запитую: «Для чого? Чому?». Чую у відповідь «Как-то так получилось…». Для мене це загадка», – розповів він.

Горбачов зазначив, що до нього та мовного омбудсмена Кременя звертаються щодо таких проблем.

«Насамперед це повинен контролювати директор закладу освіти, бо він відповідає за дотримання законодавства у школі. Крім того, можна звертатися до Уповноваженого із захисту державної мови – це Тарас Кремінь», – сказав він.

Читайте також: Мовний закон: Кремінь вимагатиме від партій позбавити мандатів депутатів, які порушують законодавство

Освітній омбудсмен розповів, як карають вчителів за такі порушення.

«Якщо факт порушення закону зафіксований, якщо є докази порушення законодавства, то людина може отримати догану», – сказав Горбачов.

Нагадаємо. Національна академія наук (НАНУ) допомагатиме Уповноваженому із захисту державної мови Тарасу Креміню вирішувати спірні питання щодо порушення мовного закону. Ці механізми вже розробляються. За словами Креміня, меморандум із НАНУ вже підписали, а відповідну методику напрацюють протягом 2021 року.

Читайте таокж: В Естонії вийшов перший підручник українською мовою

16 січня 2021 року в Україні відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською. Штрафи за відмову обслуговувати клієнтів українською мовою мали з’явитися у 2022 році.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.