Волонтери евакуюють людей поблизу Курської області через посилені обстріли РФ, - Reuters

Волонтери евакуюють людей поблизу Курської області через посилені обстріли РФ, – Reuters

Українські волонтери провели евакуацію мешканців та їхніх домашніх тварин з півночі Сумської області через нові російські атаки у відповідь та військове вторгнення України в Курську область, пише Reuters. 

Жителі попрямували до пункту збору, адже російські окупанти посилили повітряні атаки, використовуючи керовані бомби. Журналісти розповіли про місцеву жительку Світлану Лінову, яка не мала жодних сумнівів, що час виїжджати.

“Вчора був такий сильний обстріл з того боку кордону. Лампа і стеля почали падати”, – розповіла жінка. 

За її словами, вона відв’язала сусідських собак та випустила їх на волю, оскільки зрозуміла, що їхні господарі не повернуться найближчим часом. 

Водночас очільник Сумської ОВА Володимир Артюх закликав евакуювати 28 сіл з 10-кілометрової зони, яка прилягає до кордону. У Національній поліції заявили, що 20 тисяч людей мають виїхати з області. 

Своєю чергою Сергій Козак, якого також евакуювали, зазначив, що мешканці села Басівка достатньо надивилися на війну ще з лютого 2022 року. 

“Деякі будинки постраждали двічі, інші – тричі. Вранці був ще один удар приблизно тут, і я вискочив. А перед четвертою годиною – ще один удар. Вилетіли шибки. Що тут ще можна сказати?”, – розповів чоловік.

За його словами, під час останніх обстрілів росіяни залучали літаки, які прилетіли через кордон з Курської області. 

“Вони скинули на Басівку боєприпаси, розвернулися і пішли. Те ж саме з вертольотами, вони перелітають кордон і починають обстріл”, – додав Козак.

У Reuters нагадали, що офіційний Київ переважно не коментує вторгнення в Курську область, проте неофіційні повідомленні з особох сторін стверджують, що через чотири дні після початку операції українці просуваються вперед. 

Крім того, волонтер Владислав Полянський з групи “SOS Схід” заявив, що у п’ятницю впродовж дня забрали та перевезли 24 людини. 

“З огляду на те, що операція проходить в Курській області, навряд чи хтось міг подумати, що Москві це сподобається. Ми очікуємо, що обстріли прикордонних районів погіршаться”, – попередив він. 

Курська область – останні новини

Раніше політтехнолог Аббас Галлямов заявив, що Кремль вирішив кинути на оборону Курської області співробітників приватних охоронних підприємств (так званих ЧОПів), що належать великим держкомпаніям.

“ЧОП “РН-Охорона” (Роснефть) приведений у бойове положення. Тим, хто має бойовий досвід і колишнім вагнерівцям роздали зброю. Кажуть – перекинуть у Курську область. Також такий стан і в інших ЧОПів інших держкомпаній”, – повідомив він.

Також повідомлялось, що росіяни перекинули у Курськ бригаду морпіхів з Криму. Зазначається, що 6 серпня на трасі “Таврида” у напрямку Керчі помітили колону військових “Камазів” з тактичним знаком “Z у квадраті”. Вони виїхали з місця дислокації 810-ї бригади морської піхоти ЧФ Росії у бухті Козачій.

Останні новини