У неділю в Україні не планують вимикати світло

Обмін територій та важелі впливу на переговорах: Foreign Policy про мету України у “курській операції”

Після захоплення частини курської області рф, Україна може спробувати домовитись з москвою про обмін територіями, аби деокупувати власні регіони. Про це пише Foreign Policy.

У видані відзначили, що остання операція демонструє здатність України досягати несподіванок і використовувати раптові прориви, в чому рф постійно зазнавала невдач з початку свого вторгнення.

Окрім того, журналісти вказують, що західні союзники Києва виступили із заявами щодо ситуації у курській області й жоден не засудив дій України. 

Аналітики припускають декілька варіантів щодо того, чого прагне досягти Україна завдяки вторгненню у курську область. Зокрема, у виданні припускають, що частково мета “курської операції” може полягати в тому, щоб ще раз продемонструвати хибність аргументу про червону лінію, про які постійно говорить рф. 

Інше припущення, яке набуло великої популярності, полягає в тому, що бої у курській області можуть призвести до швидшого завершення війни.

Якщо українські сили зможуть утримати та зберегти контроль над російською територією, (…) це може посилити важелі впливу України на будь-яких потенційних переговорах щодо припинення війни. Вже зараз блискавичний наступ України на рф підриває поширену ідею про те, що путін має всі карти, щоб диктувати умови припинення вогню.

– пише Foreign Policy.

Також видання наводить заяву експрем’єра Швеції Карла Більдта, який зокрема й припустив, що Київ може обміняти захоплені російські території на власні. 

Окрім того, журналісти припускають, що Київ готує ґрунт для потенційних переговорів – намагаючись зміцнити свої позиції та публічно заявляючи про свою готовність.

У Foreign Policy підкреслюють, що минулого разу, під час підписання Мінських домовленостей,  Україна мала настільки слабку позицію, що була змушена погодитися на неможливі умови.

Наступні переговори відбулись у березні 2022 року на кордоні білорусі. Самі журналісти назвали їх не перемовинами, а наданням “росією умов капітуляції Україні”.

Київ не лише змінив військовий наратив на місцях, а й, можливо, намагається змінити наратив щодо переговорів – з угоди “земля в обмін на мир” на угоду “земля за землю”. Це ставить Путіна в безвихідь: втрата контролю над частинами власне рф є величезним соромом для Кремля

– вказують у Foreign Policy.

Однак, у виданні підкреслюють, що це  не змінює фундаментальної проблеми результату переговорів: того факту, що росія проігнорувала майже кожну угоду, яку вона підписала з Україною.

Слід зауважити, що офіційно Україна не коментувала ситуації у курській області рф. 

Нагадаємо

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер заяви, що слова Путіна про те, що “Україна створила масштабну провокацію” у Курській області “є перебільшенням”.