За ціною автомобіля: які радянські іграшки можна продати за 150 тисяч

За ціною автомобіля: які радянські іграшки можна продати за 150 тисяч

У Радянському Союзі все було в дефіциті – зокрема й дитячі іграшки. Свого часу хлопчикам за щастя було мати хоча б пару олов’яних солдатиків, а для дівчаток межею мрій була велика лялька з довгим світлим волоссям. Володарі дефіциту берегли його як зіницю ока, а потім зберігали – як пам’ять. Деякі з цих виробів дожили й до нашого часу та стали дорогим раритетом, зокрема радянські іграшки для хлопчиків. Що і за чим зараз продають – розповідаємо в матеріалі.

Які радянські іграшки цінуються зараз

Дивитись, за скільки зараз продають радянські іграшки, ми пішли на кілька українських інтернет-майданчиків та аукціонів. Дуже багато є пропозицій на ялинкові іграшки СРСР, за які іноді просять понад 50 тис. грн (!). Але це, як виявилося – не верхня планка.

Якщо говорити про те, що зараз виставляють на продаж і за що тримають торг, то всі іграшки можна поділити на кілька категорій:

Вартість іграшки залежить від року випуску – що вона старіша, то дорожча, а також і від її зовнішнього вигляду – ті, що добре збереглися і мають усі деталі, коштують у рази більше. Вироби з металу, тирси, целулоїду, а також механічні іграшки – дорожчі, ніж гумові, м’які або пластикові.

Радянські гумові іграшки періоду пізнього Союзу виявилися одними з найдешевших – наприклад, за гумового кота в чоботях, клоуна, Карлсона, козака і т. ін. на інтернет-майданчику OLX просять 60 і 80 грн, хоча є пропозиції і по 250 грн. На інтернет-аукціоні unc.ua ціна на такі іграшки взагалі стартує від 35 грн. Хоча вже за гумового пупса з 20-х років минулого століття просять не багато і не мало – 8 700 гривень.

Близько 200 грн коштують радянські м’які іграшки, типу ведмедиків і собачок. Невисоку вартість можна пояснити тим, що багато таких виробів були виготовлені вже тоді, коли вони не були дефіцитним товаром, і зараз збереглися у багатьох. Хоча, можливо, продавці просто не знають реальну ціну своєї іграшки і виставляють її на продаж з думками “А раптом хтось купить”.

Є й пропозиції за зовсім символічну ціну – наприклад, набір старих олов’яних солдатиків віддають за 10 грн. Можливо, у власника солдатиків рука не піднімається їх викинути, ось він і шукає того, кому такі будуть потрібні, нехай навіть за 10 грн.

Ціна на пластикові радянські іграшки на одному з інтернет-аукціонів newauction.org стартує від 1 грн – мабуть, на такі товари особливого попиту немає. Чого не скажеш про пластикових ляльок (і інших теж) родом з СРСР.

За радянські ляльки просять від 50 грн – наприклад, за пластикові пупси висотою 17-22 см.

Лялька “Блондинка в сукні і туфельках” виставлена на аукціон зі стартовою ціною 2 300 гривень, але особливо цінними вважаються ляльки з прес-тирси і целулоїду (це тонкий і легкий пластик) – їхня вартість починається від 7 тис. і 10 тис. гривень відповідно.

Висока ціна пояснюється тим, що нині таких ляльок більше не виробляють, а целулоїдні заборонили ще за часів Союзу – вони швидко займалися і були травмонебезпечними для дітей.

Окремо потрібно сказати про іграшки-солдатики часів СРСР, фігурки індіанців, вікінгів тощо та іграшкову військову техніку. На аукціоні вартість пластикових фігурок починається від 5 грн, олов’яну фігурку солдатика випуску 1968 року можна купити за 20 грн.

Набори солдатиків, військова техніка та її комплекти йдуть дорожче:

Одними з найдорожчих виявилися радянські дитячі машинки. Хоча серед них і можна знайти за 30-40 грн – наприклад, пару гоночних (довжина 10 см), або маленький фургон “Морозиво” за 65 грн, втім, є і дуже дорогі екземпляри:

Цікаво, що за часів Союзу вона коштувала 28 рублів 50 копійок, що становило більше 1/3 середньої заробітної плати.

Є й такі пропозиції:

Але “переплюнула” всіх і вся колекція масштабних моделей автомобілів (масштаб 1:43) у кількості 400 (!) штук. Автор оголошення пише, що колекцію збирали понад 40 років, деяким моделям – понад 50 років, і просить за неї 150 тис. гривень. Причому, по одному автомобілі не продаються, виключно як колекція.