"Це імпровізація": експерт прокоментував стягування військ Білорусі до кордонів з Україною

"Це імпровізація": експерт прокоментував стягування військ Білорусі до кордонів з Україною

Білорусь почала стягувати війська до кордонів з Україною, аби змусити Генштаб ЗСУ відтягнути військових з Курської області РФ. Таку думку висловив військовий експерт, співробітник СБУ 2004-2015 років Іван Ступак в ефірі “Еспресо”.

“На моє велике переконання, Російська Федерація, Кремль усвідомлюють, що не можуть витягнути ситуацію зараз із Курськом тими силами, які в них є, а перекидання людей, техніки, амуніції з інших напрямків вже відбувається, і це може негативно позначитися для них на тих напрямках. Тому ймовірно було ухвалено рішення: повертаймо в цю гру Білорусь, Лукашенка, щоб він почав напружувати ситуацію – начебто у відповідь на провокацію України збільшувати кількість військ на кордоні з Україною – у Гомелі, Мозелі – Чернігівській, Київській області відповідно”, – пояснив експерт.

За словами Ступака, таким шляхом російські окупанти намагаються змусити командування України нервувати та бути в режимі турбулентності.

“Я думаю, що це блеф, така гра: хто кліпне очима першим. Впевнений, що Білорусь не має на меті наступати на територію України, – це імпровізація, вистава – лише для того, щоб наш Генштаб забрав свої війська. Тому я дуже хочу вірити, що наш Генштаб на цю, перепрошую, “замануху” не поведеться і продовжить те, що робить в Курській області”, – підкреслив аналітик.

Він додав, що наразі ситуація на кордоні не свідчить про те, що планується наступ з боку Білорусі.

“Там перебувають війська тільки Республіки Білорусь, є частина сил спеціальних операцій, частина сухопутних військ і якась частина важкої техніки, російських військ там немає. Це все війська, які були зібрані за тривогою: в суботу оголосили, що, мовляв, збирайтеся –  буквально хто в чому був одягнений, в тому й поїхав. Тобто, повторюю, – для того, щоб підготувати наступ, потрібне велике накопичення сил, ресурсів. Станом на зараз цього дійсно немає”, – вважає експерт.

Посилаючись на дані розвідки, Ступак запевнив, що нині білоруські війська не готові до того, аби наступати. За його словами, для цього країні потрібно декілька тижнів, щоб підготуватися по-справжньому. 

“Треба снаряди підтягнути, танки, заправляти їх, тобто паливні ємності мають бути поруч, треба велику кількість продуктів харчування для тих військових, яких збирають. Наразі наші військові розвідники не фіксують якихось зборів, звісно, треба постійно дивитися в той бік і спостерігати, але станом на зараз я це розглядаю як великий блеф”, – зауважив він. 

Війська Білорусі на кордоні з Україною – останні новини

Як писав УНІАН, Білорусь нагнітає ситуацію на кордоні з Україною. Однак наразі прикордонники не фіксують переміщення техніки чи військ до українського кордону.

“Але, звісно, ми бачимо, що Білорусь вчергове починає нагнітати ситуацію на цьому напрямку. Скоріше за все, для того, щоб продовжувати підігрувати Росії. Бачимо звинувачення в бік України – це неодноразово вже робилося Лукашенком та всією Білоруссю”, – зауважив речник ДПСУ.

Своєю чергою моніторингова група “Беларускі Гаюн” заявила, що білоруський диктатор Володимир Лукашенко збрехав про те, що українські ударні дрони нібито порушили повітряний простір його країни.

“9 серпня 2024 року під час вильотів авіації ЗС РБ жодних дронів (БПЛА) виявлено не було. Жодних запусків ракет із винищувача СУ-30 або вертольота МІ-24 не проводилося. З чого випливає, що чергові гучні заяви самопроголошеного Лукашенка є звичайною нісенітницею”, – написали аналітики. 

Останні новини