"Тупа провокація": експерт пояснив, чому пожежа в градирні АЕС неможлива

"Тупа провокація": експерт пояснив, чому пожежа в градирні АЕС неможлива

Влаштована росіянами пожежа в одній із градирень Запорізької АЕС є доволі “тупою провокацією”, оскільки на цьому об’єкті в принципі нема чому горіти. Про це заявив російський військовий аналітик Ян Матвєєв.

“Це градирня. У ній охолоджується вода, коли станція працює. Горіти там нічому. Схоже, російські солдати чось підклали туди і підпалили. Судячи з диму – це шини. Тупа провокація”, – написав він у своєму Телеграм.

В якості більш наочного аргументу російський аналітик показав відео цієї градирні, зняте в ті часи, коли АЕС ще нормально працювала. У ролику зафіксовано, який вигляд має градирня зсередини: нічого, що може сильно горіти, в ній просто немає.

Градирня зсередини

Російська провокація на Запорізькій АЕС

Як писав УНІАН, раніше сьогодні на Запорізькій АЕС було помічено густий чорний дим в одній із градирень – інженерній споруді, призначеній для охолодження гарячої води атмосферним повітрям. Голова Нікопольської районної військової адміністрації повідомив, що так горіти можуть шини, які підпалили в градирні. Він вважає, що російські загарбники могли вчинити провокацію, щоб змусити людей панікувати.

Ситуацію прокоментував президент Зеленський. За його даними, радіаційний фон у районі АЕС у нормі. Він також зазначив, що контроль росіян над ЗАЕС сам по собі становить небезпеку.

Тим часом у РФ заявили, що це Україна так обстріляла градирню, що в ній якимось чином виникла масштабна пожежа.

Останні новини