Аналог HIMARS: експерт розповів про небезпеку іранських ракет, які можуть передати РФ

Аналог HIMARS: експерт розповів про небезпеку іранських ракет, які можуть передати РФ

Інформація про передачу Іраном Росії ракет поширюється ще з жовтня 2022 року, розповів в ефірі телемарафону військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков. 

“Досі вони не передавалися. Але є величезна різниця між тими ракетами, про які говорили до цього. Тоді мова йшла про ракети, які мають дальність на 300 та навіть до 700 кілометрів і призначалися для ураження тилових об’єктів”, – відзначив Катков.

Наразі, як він пояснив, Reuters повідомив про можливу передачу Росії іншого типу ракет, а саме – Ababil. 

“Ці ракети тактичні, значно меншої дальності. Це 80 кілометрів. Також йшлося про інші ракети, але з дальністю, яка складається в 80-150 кілометрів. Це такі ракети, які більше схожі на GMLRS до HIMARS. Тегеран під час минулої виставки у Москві ракету Ababil презентував. Тому такі розмови, що Кремль зацікавлений, мають за собою підгрунтя”, – додав Катков.

Він також розповів, якою має бути реакція від США на передачу Іраном таких ракет:

“Реакція від США у будь-якому разі має бути. Адже перед тим, як КНДР почала постачати боєприпаси до РФ, тим більше балістичні ракети, – у Вашингтоні погрожували Пхеньяну. Але як показала практика, ніяких наслідків для Пхеньяну не настало, принаймні нічого не змінилося. На тлі цього Тегеран міг подивитися, що таке постачання безкарне, і міг нарощувати постачання до РФ озброєння. Все, що може зупинити Тегеран, – це відповідна і бажано превентивна реакція”.

Співпраця РФ та Ірану: що відомо

Напередодні видання Reuters із посиланням на джерела у європейській розвідці повідомило, що Іран готується до постачання Росії сотень балістичних ракет із радіусом дії 120 км. За інформацією журналістів, десятки російських військовослужбовців нині навчаються в Ірані використовувати систему балістичних ракет Fath-360,

Натомість Росія нещодавно передала Ірану “Іскандери” та РЕБ “Мурманськ-БН”. За інформацією ізраїльської служби новин Channel 14, перекидання зброї відбулося за допомогою військово-транспортного літака Іл-76, який здійснював багаторазові рейси з Росії до Ірану.

Останні новини