Удар по аеродромах РФ: експерт назвав пріоритетне завдання у боротьбі з авіацією ворога

Удар по аеродромах РФ: експерт назвав пріоритетне завдання у боротьбі з авіацією ворога

Днями українські Сили оборони атакували одразу чотири військових аеродроми на території РФ. Складно назвати точну кількість бортів, яка там базується, тому що росіяни постійно їх передислоковують, намагаючись вберегти від ударів.

Але наразі важливість цих ударів пов’язана з тим, що били безпосередньо по складах з озброєнням, паливно-мастильних матеріалів і по технічній частині. На цьому наголосив в етері телемарафону експерт з авіації, заступник директора компанії з виробництва засобів РЕБ Анатолій Храпчинський.

“Саме технічна частина – це там, де обслуговуються літаки, які активно використовуються під час бойових дій. Це є важливим елементом для роботи стратегічної авіації. А втрата таких можливостей суттєво впливає на спроможність використовувати літаки в подальшому. Я би зауважив, що ми очікуємо і хочемо побачити перекопану злітно-посадкову смугу і розкидані навколо літаки. Але основна задача, яка зараз є – це знедвижити російську авіацію за рахунок знищення засобів ураження, зменшення паливно-мастильних матеріалів та кількості баз, які можуть обслуговувати або ремонтувати ці літаки”, – акцентував Храпчинський.

Він додав, що потрібно, щоб партнери надали Україні можливості використовувати західне озброєння для ударів по стратегічно важливих об’єктах на території РФ.

“Тоді після ударів ракетами ATACMS або Storm Shadow, ми побачимо розірвані літаки. Хоча, знову ж таки, треба не забувати, що в нас є власний “Нептун”, який може працювати по суходолу та завдавати доволі потужних ударів”, – зауважив авіаексперт.

Він додав, що Росія взагалі не готувалася до того, що будуть удари по її території, і останні 20 років активно масштабувала виробництво настуальної зброї. 

“Засобів ППО достатньо, а захистити власні аеродроми якісно не можуть. Хоча на аеродромі “Саваслєйка” стоїть система протиповітряної оборони доволі потужна. Як бачимо, це не допомогло їм врятуватися від наших безпілотників”, – резюмував Храпчинський.

Масована атака по російських аеродромах

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 14 серпня було атаковано російські військові аеродроми – “Халіно”, “Саваслєйка”, “Борисоглєбськ” та “Балтимор”. Удари одразу по чотирьох аеродромах  РФ підтвердили у  Генштабі ЗСУ. Атаку по летовищах у Воронезькій, Курській та Нижньогородській областях РФ здійснили підрозділи Повітряних сил та Сил спеціальних операцій  ЗСУ спільно зі Службою безпеки і ГУР Міноборони.

Основними об’єктами ураження були склади паливно-мастильних матеріалів та авіаційних засобів ураження. Відомо, що саме на цих летовищах ворог тримав винищувачі-бомбардувальники Су-34 та Су-35, а також іншу військову авіатехніку, з якої завдає регулярних обстрілів по українській території.

Останні новини