У Львові люди "ескулабівця" Дядюшка незаконно утримували журналістів СтопКору в медлабораторії

У Львові люди "ескулабівця" Дядюшка незаконно утримували журналістів СтопКору в медлабораторії

Корпоративний конфлікт довкола мережі “Ескулаб” набуває все більш силового й цинічного забарвлення. У Львові воєнізовані “охоронці” протиправно закрили у службовому приміщенні команду СтопКору, яка прибула на територію установи з редакційним завданням, а також співробітників медичної лабораторії. До того ж, поки журналістів тримали у “заручниках”, на них чинили психологічний тиск представники бізнесмена Сергія Дядюшка. Зрештою на місце події прибула поліція.

Знімальна група СтопКору прибула на територію медичної лабораторії “Ескулаб” у Львові в четвер, 22 серпня з редакційним завданням, аби зібрати матеріали для журналістського розслідування. Адже, як стало відомо раніше, один із співвласників мережі – бізнесмен Сергій Дядюшко – через суд імовірно намагається отримати одноосібний контроль над компанією. Відтак на запрошення працівників установи журналісти вирушили до клініки, де мали намір провести низку інтерв’ю щодо ймовірного рейдерського захоплення.

“Ми приїхали на територію медлабораторії “Ескулаб”, для того, щоб зібрати інформацію в межах журналістького розслідування. Нас зустрів комерційний директор, заздалегідь була домовленість, що він проведе нам екскурсію лабораторією. Провели екскурсію на першому поверсі, записали коментар директора департаменту виробництва. Потім піднялися у мітінг рум, для того, щоб провести решту записів коментарів з представниками інших відділів компанії”, – розповідає журналістка Діана Жук.

Поки стопкорівці спілкувались із працівниками лабораторії, до кімнати зайшов охоронець у формі, що візуально нагадує воєнну, і запитав, хто вони такі і на яких підставах тут перебувають.

“Ми повідомили, що журналісти, діємо в межах редакційного завдання. Він вийшов, зачинив нас в кабінеті, тим самим порушивши наші права, як журналістів, і права людини, це незаконне утримання”, – зазначає Діана.

Варто зауважити, що в закритому приміщенні в цей момент перебували оператор, журналіст, комерційний директор та два керівники відділів “Ескулабу”.

Медійники викликали поліцію, але раніше за правоохоронців на місце прийшли юристи, що представляють інтереси Сергія Дядюшко, а також Василь Журбенко, що нині працює на Дядюшка як працівник ТзОВ “Спеціалізований загін захисту “Укри”, і за сумісництвом – фігурант кримінального провадження про умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом.

Люди Дядюшка чинили на “полонених” журналістів писхологічний тиск.

“Вони заявили, що ми нібито перебуваємо тут на незаконних підставах. Вимагали документи, зокрема Журбенко вимагав показати редакційне завдання. Вказували нам, як має працювати журналіст. Сам Журбенко також продемонстрував своє посвідчення журналіста медіа “Трибунал”, – додає розслідувачка.

Згодом на місце подій прибула слідчо-оперативна група поліції, утім правоохоронці слухали журналістів неуважно, хибно інтерпретували слова СтопКору і зрештою заявили, що “конфлікт вичерпано”, та не зафіксували протиправних дій охоронців.

“Журналістів несакціоновано утримували в лабораторії “Ескулаб” люди Дядюшка. Хоча стопкорівці прийшли туди на запрошення і перебували на той момент у супроводі працівників медлабораторії. Однак охоронець чомусь вирішив закрити їх у кабінеті та викликати представників Дядюшка, юристів і людей у форм з шевронами. Зі свого боку вбачаємо в цьому зловживання. Зокрема, незаконне обмеження волі й можливостнй пересування журналістів та інших людей. Такі дії охоронців є неприпустимими, і вони мають понести за це відповідальність”, – коментує кричущу ситуацію голова правління ВГО “Стоп корупції” Ігор Бондарчук.

Зі слів медійників, у них склалось враження, що слідча, яка прибула на місце подій, свідомо перекручувала покази журналістів. І це може вказувати на її упереджене ставлення. На нашу думку, даний випадок також має стати підставою для ДБР ретельно розібратись у ситуації і дати належну оцінку роботі правоохоронців на місці. Адже ймовірно представники СОГ не лише недбало виконували власні службові обов’язки, а й фактично зіграли на користь Дядюшка та його поплічників, не встановивши особи людей, які чинили протиправні дії.

Тож представники редакції змушені були самостійно відправитись до відділку поліції, аби повторно викласти всі факти й подати заяву про незаконне утримання журналістів закритими в приміщенні.

“Після того, як ми повторно навідались до відділку, щоб вказати, що насправді конфлікт не вичерпано, нам зателефонував начальник відділу дізнання. Він повідомив, що хоче знову нас запросити для детальних пояснень. Тому ми знову прибули до відділку, надали всю інформацію та написали заяву”, – резюмує Діана Жук.

Наразі сподіваємось на подальшу об’єктивність і неупередженість правоохоронців та будемо стежити за перебігом подій.