Фронт тримається на донатах людей: військовий розкритикував систему закупівель для армії

Фронт тримається на донатах людей: військовий розкритикував систему закупівель для армії

Система закупівель для армії в Україні досі працює за радянськими лекалами, будучи дуже неповороткою і тому неефективною. Таку думку висловив командир роти однієї з бригад ЗСУ Дмитро Глущенко.

Описуючи суть проблеми, військовий наводить реальний приклад зі своєї практики: перед Новим роком одна з громад коштом свого бюджету профінансувала закупівлю дронів для роти на мільйон гривень, але через те, що це йшло через офіційний механізм держзакупівель, фактично в роту ці дрони надійшли тільки два тижні тому.

За словами Глущенка, у процесі цієї поставки не було якихось злісних зволікань і протидії. Просто весь процес занадто забюрократизований.

“Тобто готується документація на закупівлю. Поки вона готується, поки це все проходить… Тобто система закупівель в армії – це ну дуже дебільний якийсь радянський пережиток із купою погоджень”, – обурюється він.

Військовий підкреслює, що потреби роти в умовах сучасної війни змінюються дуже швидко: те, що було актуально вчора, вже нікому не потрібно завтра.

“Тому, за великим рахунком, зараз усе, що ефективно в нас працює в плані ураження [ворога], щодо захисту, ті ж РЕБи, автомобілі – причому не тільки в нас – [усе це] тільки завдяки донатам. Тобто на сьогоднішній день фронт тримається завдяки ось цивільному населенню, фірмам, компаніям, людям, які нам допомагають і донатять”, – каже військовий.

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, ситуація на Донецькому напрямку складна і тільки погіршується. Співзасновник і аналітик DeepState Роман Погорілий зазначає, що в цьому районі розгорнуто “неймовірну кількість особового складу РФ”. Сили оборони України докладають максимальних зусиль, щоб зупинити просування ворога, але ситуація залишається складною

Також ми розповідали, що зараз бійці Третьої окремої штурмової бригади (ОШБр) проводять стабілізаційні дії на Харківщині, де нещодавно їм вдалося провести вдалий локальний контрнаступ.

Останні новини